Közélet

Fedett nyomozók ellenőrzik a hálapénz gyakorlatát

A jogszabály szerint, ha valaki kivételes elbánás, avagy más előny érdekében jogtalan előnyhöz vagy pénzhez juttat valakit, az vesztegető, aki pedig elfogadja, szintén büntethető.

Az Országgyűlés még októberben döntött arról, hogy 2021-től bűncselekménynek számít a hálapénz, ami alól kivétel egy körülbelül nyolcezer forintos ajándék, amit kéthavonta lehet elfogadni kezelés után. Januártól jár az emelt bér az egészségügyi dolgozóknak, és ezzel egy időben ellenőrzik a paraszolvencia gyakorlatát.

A jogszabály szerint, ha valaki kivételes elbánás, avagy más előny érdekében jogtalan előnyhöz vagy pénzhez juttat valakit, az vesztegető, aki pedig elfogadja, szintén bűnös. Ez vonatkozik az egészségügyben dolgozókra is.

Fotó: VG

Ennek a bűncselekménynek a felderítésére és megelőzésére alakult meg a Nemzeti Védelmi Szolgálaton belül egy új szervezeti egység, amely rendkívül sokrétű feladatot lát el. Bűnmegelőzés, bűnfelderítés és a saját eszközeivel, ahogy a nevünkben is benne van, védelmi feladatokat is

– magyarázza dr. Váradi Piroska a Szeretlek Magyarországnak adott interjúban.

A csapat két legfontosabb feladata a megelőzés és a felderítés. Megelőzés gyanánt módszertani ajánlásokat tesznek, képzéseket tartanak és figyelemfelhívó kampányokat szerveznek, tehát az intézményeket és az intézmények munkatársait segítik a korrupció felismerésében és kezelésében

– fogalmazott az ezredes.

A felderítési szakaszról dr. Váradi Piroska azt mondta, speciálisan képzett munkatársai egy olyan mesterséges, de a valóságban is létező élethelyzetet teremtenek, amelyben azt tesztelik, hogy az egészségügyi dolgozó elfogadja-e a megvesztegetési összeget, illetve vissza él-e a munkaköréből fakadó helyzetével. Az, hogy ez a gyakorlatban pontosan hogyan is néz majd ki, nem derült ki.

 

A túlóra, a műszakpótlék és az ügyeleti díjak meghatározásában még vannak kérdőjelek

Kedvező döntés, hogy senki sem kereshet kevesebbet az egészségügyi szolgálati jogviszonyban, mint 2020. december 31. előtt – mondta a Világgazdaságnak adott interjúban Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. A munkaerőhiány azonban továbbra is jellemző a szektorra.

 

paraszlovencia hálapénz
Kapcsolódó cikkek