Közélet

Hacker próbálta megmérgezni a kisvárost

Átállította a szennyvíztisztító telepen egy adalékanyag koncentrációját.

Évek óta figyelmeztetnek a közműszolgáltatások interneten keresztüli támadhatóságára a szakemberek, most pedig egy újabb incidens szolgálhat ébresztőként az infrastruktúrák üzemeltetői számára. Az Origo is megírta, hogy Bob Gualtieri seriff hétfői tájékoztatása szerint a hajmeresztő eset történt péntek délután a Florida állambeli

Oldsmar kisváros szennyvíztisztító telepén, egy hacker meg akarta mérgezni a 15 ezer fős település lakóit.

A cikkből kiderült, hogy a támadó távolról bejelentkezett a szennyvíztisztító telep vezérlőhelyiségének egyik számítógépébe, majd 100-ról 11 100 egységre emelte millió egységenként a nátrium-hidroxid adalékanyag arányát. A vegyületet az ivóvíz pH-értékének szabályozására és fémek eltávolítására használják, a hacker által beállított koncentrációjában súlyosan mérgezővé tette volna az ivóvízet.

Fotó: Getty Images

A támadás a távoli asztali elérést biztosító TeamViewer alkalmazáson keresztül történt, ezt hibaelhárítási célból telepítették a számítógépre. Szerencsére a telep felügyelőjének azonnal feltűnt, hogy valaki kattintgat a vezérlőszoftver felületén, így a TeamViewer leállításával gyorsan kitiltotta a támadót, majd visszaállította a vegyület koncentrációját a kívánt szintre.

A seriff tájékoztatása szerint a lakosság nem volt veszélyben:

a mérgezett víz fogyasztókhoz való eljutása egy napot vett volna igénybe, ráadásul a telep ellenőrzőrendszerei még jóval a csőhálózatba való bejutása előtt riasztottak volna.

Mint írták, az elkövető személye és indítéka egyelőre ismeretlen, a seriffhivatal mellett az FBI és a titkosszolgálat is nyomozást indított az ügyben.

szennyvíz hacker
Kapcsolódó cikkek