Közélet

Paloznakon betiltották az építkezést

Az akár három éven át is fennmaradó tilalom alól csak a már bejelentett, vagy engedéllyel rendelkező, folyamatban lévő ügyek kaphatnak felmentést.

Paloznak teljes területén tilos lesz telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, elbontani és más, építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött változtatást végrehajtani – írja a balatontipp.hu.

Az egyre súlyosabb építési láz miatt régóta készültek a drasztikus lépésre. Most lett meg a jogi háttere annak, hogy a település bel- és külterületére egyaránt érvényes változtatási tilalmat elrendeljék

– nyilatkozta Paloznak polgármestere a portálnak. Czeglédy Ákos a következtében a kezébe került képviselő-testületi jogosítványt használva döntött az ügyben.

Fotó: Mohai Balázs / MTI

A Balaton-parti település polgármestere arról is beszélt, hogy mindenkit szívesen fogadnak, aki a településen szeretne letelepedni, vagy hétvégéit rendszeresen ott tölteni,

de sokan ötletszerűen építkeznek, hogy valamire majd csak jó lesz az új ház, vagy kifejezetten befektetési céllal jönnek Palóznakra. A tömeges építkezés pedig ront a falu képén, mert továbbra is meg szeretnék őrizni a település falusi jellegét.

A polgármester tájékoztatása szerint

a változtatási tilalom legfeljebb három évig marad érvényben. Eközben elkészítik a településfejlesztési koncepciót, amelyben kialakítják a részletes szabályokat, és ezt követően vonják vissza az építési tilalmat.

Czeglédy Ákos azt is elmondta,

ha valaki bejelentés nélkül, vagy a változtatási tilalmat megsértve építkezni kezd, az önkormányzat településképi kötelezési eljárást indíthat egymillió forintos büntetési lehetőséggel.

Ugyanígy az építési hatóság, a kormányhivatal is bontást rendelhet el, büntetést szabhat ki. „Itt az érintett ráadásul nem is vitatkozhat, mert az általános tilalom minden építésre kiterjed. Mondjuk egy kemence még belefér, de egy úgymond szerszámos kamráról már szó sem lehet” – tette hozzá.

Balaton Paloznak
Kapcsolódó cikkek