Közélet

Polgár Judit átvette díszdoktori címét

A Testnevelési Egyetem szenátusa tavaly május végén választotta díszdoktorrá minden idők legeredményesebb női sakkozóját.

A sakktörténet legjobb női játékosa, Polgár Judit a Testnevelési Egyetemen (TE) tartott szűk körű ünnepségen átvette díszdoktori oklevelét.

A Testnevelési Egyetem szenátusa 2020 május végén választotta díszdoktorrá minden idők legeredményesebb női sakkozóját, Polgár Juditot

és Ji Li Lit, a Minnesotai Egyetem professzorát; a vírushelyzet miatt csak Polgár Juditnak volt lehetősége, hogy átvegye az elismerést idén.

Polgár Judit az ünnepség előtt az egyetem nemrég felavatott multimédiás stúdiójában tartott 20 perces motivációs előadásában elsősorban a jelen és a jövő generációit szólította meg – tájékoztatott a TE.

A szűk körű rendezvényen jelen volt az egyetem vezetősége, továbbá Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke.

Mocsai Lajos, a TE rektora beszédében emlékeztetett:

az egyetemnek – küldetéséből és filozófiájából fakadóan – élen kell járnia és példát kell mutatnia.

Az átadó ünnepséget és Polgár Judit gondolatait az egyetem a koronavírus miatt kialakult nehéz helyzetben, a félév méltó és erőt nyitásaként, a hallgatóknak példaképeket és célt mutatva, hétfőn reggel publikálta. Mocsai Lajos hangsúlyozta, hogy Polgár Judit sikere és személye mögött jelentős és teljes körű társadalmi támogatottság áll.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Bódis József köszöntőjében kiemelte, hogy a díszdoktori kitüntetés nemcsak személyesen Polgár Judit, hanem családja, az egyetem és a nemzet ünnepe is egyben.

Szabó Tünde nyomatékosította, hogy Polgár Judit és Ji Li Li professzor személyében két egészen különös kiválóság lett az intézmény díszdoktora. Kiemelte, hogy Polgár Judit új dimenzióba emelte a sakkozást, karrierje során a férfiak között is az egyik legjobb volt.

Szabó László úgy fogalmazott, hogy Polgár Judit világéletében mindig legalább egy lépéssel a többiek előtt járt, nemcsak a sakktáblán, hanem azon kívül is.

Rendkívül megható volt a ceremónia, még akkor is, ha nem az eredeti tervnek megfelelően, az évnyitón ejthettük meg. Hálával tartozom, hogy így megbecsülik a munkámat és eredményeimet.

- mondta az ünnepség után Polgár Judit.

Sokat köszönhetek szüleimnek azért, hogy eddig jutottam és most itt állhatok önök előtt. El kell mondjam, megelőzve korunkat, mindig is igazi start-up családként és vállalkozásként működtünk, ami fontos szerepet játszott sikereimben. Nekem a sakk művészet, sport és tudomány is egyben

- tette hozzá a kitüntetett.

A díjátadó zárásaként a jelenlévők meghallgatták Ji Li Li videóüzenetét, majd a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) orosz elnöke, Arkagyij Dvorkovics online üdvözlőbeszédét.

sakk TE Polgár Judit Ji Li Li
Kapcsolódó cikkek