Közélet

Tovább bővülnek a telemedicina szolgáltatások

Februárt 15-től a veszélyhelyzet idején videotechnológia segítségével biztosítható a betegellátást.

Február 15-től egy új lehetőséggel bővülnek az egészségügyi ellátórendszerben a telemedicina segítségével nyújtható egészségügyi szolgáltatások. A kormány rendelet formájában szabályozta, hogy idején videotechnológia segítségével biztosítható a betegellátást. Eszerint egyes telemedicina szolgáltatások esetében kötelező az arcképes azonosítást biztosító videotechnológia használata. Az ellátás során a betegeknek a személyazonosság igazolására alkalmas okmánnyal igazolnia kell magát.

A beteggel az orvos, fogorvos, szakorvos az arcképes azonosítást biztosító videotechnológia útján tartja a kapcsolatot,

és az ellátásban egészségügyi dolgozó személyesen közreműködhet. Az egészségügyi szolgáltató abban az esetben ajánlja fel a beteg számára az arcképes azonosítást biztosító videotechnológia útján történő telemedicina szolgáltatást, ha a betegadatok védelme, a beteg egyes tüneteinek vizsgálata vagy az ellátás jellege miatt egyéb telemedicina szolgáltatás útján az ellátás nem lenne kivitelezhető.

Fotó: BSIP/Universal Images Group/Getty Images

Már tavaly a koronavírus-járvány miatt jelentős fókuszt kapott a telemedicinális újítások általános használata a betegek ellátásában.

A kormányzat felismerte, hogy sok esetben túlságosan nagy rizikóval járna a betegek intézményi ellátása. A kórházi megjelenés olyan betegeknek kifejezetten veszélyes és indokolatlan, akik krónikus állapotuk miatt a veszélyeztetett csoportba tartoznak, és ezen állapotuk miatt ismertek már az őket kezelő személyzet számára. 2020. áprilisban több szakterületen zöld utat kapott a telemedicinális platformok használatára. A rendeletek szerint az intézményvezetőnek kötelessége a biztonságos betegellátás biztosítása, és jelen helyzetbe ez most több szakterületen az online gyógyítás keretein belül a legkézenfekvőbb, ezért fontos a távellátási platformok kiépítése.

telemedicina
Kapcsolódó cikkek