Közélet

Egy vagyonért kelt el az első virtuális otthon

A Mars Ház új tulajdonosa kriptopénzben 515 ezer dollárt fizetett a csupán virtuálisan létező ingatlanért.

Több mint félmillió dollárnyi (154 millió forint) digitális valutáért kelt el a napokban a világ első nem helyettesíthető tokenként (NFT) kínált virtuális háza – írja a CNN.

A Mars Ház új tulajdonosa 288 ethereumot (515 ezer dollárt vagy 158 millió forintot) fizetett a múlt héten, Krista Kim digitális művésznek a csupán virtuálisan létező ingatlanért.

A kriptopénzért kapott 3D-s fájlokat a vásárló feltöltheti a metaverzumba, ahol online alteregójukon (avatár) keresztül élhetnek a felhasználók. Kim a The Smashing Pumpkins amerikai alternatív rockegyüttes tagjával, Jeff Schroederrel közösen készített kísérőzenét az ingatlanhoz.

A nem helyettesíthető tokenek piacának népszerűsége 2021-ben szinte felrobbant.

Minden NFT-nek van saját blockchain alapú digitális pecsétje, amely az eredetiségét és tulajdonosát igazolja.

Hétfőn több mint 2,9 millió dollárért kelt el árverésen Jack Dorseynak, a Twitter tulajdonosának első üzenete nem helyettesíthető tokenként a Valuables nevű platformon. A just setting up my twttr (éppen létrehoztam a twitteremet) üzenetet Dorsey 2006. március 21-én írta a közösségi mikroblog első üzeneteként.

Március közepén csaknem 70 millió dollárért kelt el egy digitális műalkotás a Christie's árverésén, amelyen az aukciósház először adott el egy fizikai mivoltában nem létező műtárgyat.

(Címlapkép: Krista Kim/Vimeo)

NFT virtuális ház digitális ingatlan token
Kapcsolódó cikkek