Közélet

Hivatalosan is kijelölték a hétvégéket oltásra a háziorvosoknak

A járványügyi hatóság kiegészítő díjazást biztosít a praxisok számára.

Az oltásra jelentkezettek mielőbbi beoltása érdekében a hétvégi és munkaszüneti napokat is kijelölte államilag finanszírozott oltásra a háziorvosok számára Müller Cecília országos tisztifőorvos egészen május végig – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Ez azt jelenti, hogy

a járványügyi hatóság hétvégén és munkaszüneti napokon is ösztönzi a háziorvosokat az oltásra és természetesen ehhez kiegészítő díjazást is biztosít.

Ez is azt a célt szolgálja, hogy minél előbb minél több ember kapja meg az oltását, és közülük is minél több még be nem oltott regisztrált idős ember oltása megtörténjen.

Ha egy háziorvos már a munkanapokon beoltotta a számára kiosztott összes vakcinát, és hétvégére nem marad mit oltania, akkor természetesen nem köteles hétvégén oltani, de amennyiben van elég vakcinája, hogy hétvégén és munkaszüneti napon is folytassa az oltást, akkor azért napi 80 ezer forint díjazásban részesül. Az elrendelés értelmében mostantól május végéig minden hétvégére automatikusan érvényes ez a szabály.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Ezért amellett, hogy a járvány megfékezésére most szigorúbbak a korlátozások és továbbra is fontos az általános óvintézkedések betartása, amennyire lehet az oltásokat is fel kell gyorsítani.

Minden háziorvos köteles részt venni a védőoltási programban, ez kötelező feladata, mint alapellátási tevékenység.

A háziorvosok jelenleg is végzik a regisztrált idősek oltását. A rájuk bízott feladatok a következő hetekben tovább nőnek, hiszen az a cél, hogy minél több ember minél előbb kapja meg az oltását.

Az Operatív Törzs eddig is azt kérte és most is azt kéri a háziorvosoktól, hogy a rendelkezésre álló vakcinákkal a praxisukban a még be nem oltott időseket oltsák és az oltásban a legidősebbektől haladjanak kor szerint lefelé.

Az oltás történhet a háziorvosi rendelőben vagy az idős ember otthonában is.

Eddig 1,6 millió 60 év feletti idős ember regisztrált oltásra és nagy részük már megkapta azt a háziorvosnál vagy kórházi oltópontokon. Ugyanakkor a regisztrált idősek nagy száma miatt az oltásuk még heteket vesz igénybe, ezért hétvégén, szabad- és munkaszüneti napokon is számítunk a háziorvosok munkájára.

A kiegészítő díjazás egy munkaszüneti teljes napra 80 ezer forintot, fél napra pedig 40 ezer forintot, ha adott időben az ellátandók legalább 50 százaléka megjelenik a rendelőben. Ellenkező esetben a háziorvosok a támogatás összegének felére jogosultak. A járványügyi feladat magába foglalja az érintett személy előzetes kivizsgálását, oltását, megfigyelését és az oltással kapcsolatos adminisztrációt. A háziorvosok hétvégi oltásának fedezetére a kormány 6,4 milliárd forintot biztosít.

Regisztráció védőoltásra

Tavaly decemberben megnyílt a regisztráció lehetősége az interneten is a koronavírus elleni védőoltásra. Regisztrálni a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon lehet. Mivel a kormány nem tette kötelezővé az oltást, a vakcinát csak azok fogják megkapni, akik regisztrálnak.

 

ünnep koronavírus oltás hétvége háziorvos
Kapcsolódó cikkek