Közélet

Az mRNS-vakcinák a vírus átadását is gátolják

Az ilyen típusú oltóanyagok után 80 százalékkal kisebb az esély a koronavírus terjesztésére.

Tíz nappal a második Pfizer vagy Moderna vakcina beadása után 80 százalékkal kisebb az esélye annak, hogy valaki PCR-pozitív lesz koronavírusra a be nem oltott személyekhez képest – olvasható az Eurekalert sajtóközleményben.

Így a vírus átadását is 80 százalékban gátolja az oltás, ugyanis a tünetmentes beoltott fertőzöttek sem adják tovább a patogént.

A Mayo Clinic munkatársai 39 ezer fős mintát vizsgáltak, és azt állapították meg, hogy az első dózis után 10 nappal 72 százalékkal, a második dózis után 73 százalékkal volt kisebb az esélye annak, hogy valaki az oltás ellenére is vírushordozó legyen. A különböző faktorokra korrigálva így jön ki összesen a 80 százalékkal alacsonyabb esély a fertőzöttségre.

A kutatás február 8-ig bezárólag készült, így előfordulhat, hogy az eredményeket az új mutációk terjedése torzítani fogja.

Fotó: JOEL SAGET / AFP

Regisztráció védőoltásra

Tavaly decemberben megnyílt a regisztráció lehetősége az interneten is a koronavírus elleni védőoltásra. Regisztrálni a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon lehet. Mivel a kormány nem tette kötelezővé az oltást, a vakcinát csak azok fogják megkapni, akik regisztrálnak.

 

koronavírus-vakcina mRNS
Kapcsolódó cikkek