Közélet

Még egy hónapig lakat alatt maradhat Németország

Több tartomány vezetője is a korlátozások fenntartását kéri a szövetségi kormánytól. A miniszterelnökök tanácsa hétfő este ül össze.

A járvány harmadik hullámának erejét látva a tartományi miniszterelnök azt kérik Berlintől, hosszabbítsa meg az eredetileg március végén lejáró intézkedések hatályát – írja a Deutsche Welle.

A német kormány korábban azt mondta, ha a megbetegedések száma százazer főre vetítve meghaladja a százat, tovább szigorít a korlátozásokon.

Ezt a mérföldkövet a hétvégén átlépte az ország – a Robert Koch Intézet vasárnap közzétett tájékoztatása szerint már 103,9 fertőzött jut az ország minden százezer lakosára, az egy héttel ezelőtti 79 helyett -,

így a hétfői tanácskozáson kiegészítő intézkedésekről is határozhatnak.

Fotó: AFP

A német kancellár a koronavírus-járvány miatt korábban bevezetett, jelenleg is érvényben lévő korlátozások egy hónapos meghosszabbítását szorgalmazza, hogy elejét tudják venni a németországi kórházak túlterheltségének – írja a Bloomberg, hozzátévé, hogy ha Angela Merkel javaslatát a miniszterelnökök tanácsa elfogadja,

legalább április 18-ig érvényben maradnak a mostani intézkedések, és még némi szigorítás is jöhet.

A legsúlyosabb helyzetben lévő járványgócokban már a hétvégén kiegészítő intézkedéseket hoztak: Hamburgot még pénteken teljes vesztegzár alá vonták, Kölnben pedig szigorították a maszkviselésre vonatkozó szabályokat; a szolgáltatások azóta csak negatív koronavírus-teszttel lehet igénybe venni, és az intézmények látogatásának is ez az előfeltétele.

A kormányzat tervei között szerepel a Bloomberg értesülése szerint, hogy a súlyosan fertőzött régiókban este öt órától kijárási korlátozást vezessen be, valamint az is, hogy újra bezárja az iskolákat, ott, ahol a diákok és a tanárok heti kétszeri tesztelését nem tudják megoldani.

A kiszivárgott tervek között szerepel a húsvéti utazások korlátozása is. A kancellár-helyettes egyenesen megtiltaná az utazásokat az ünnep ideje alatt, de Olaf Scholz felvetését sokan ellenzik. Három tartomány kormányfője pedig már jelezte: saját tartományuk határain belül engedélyezik a szabad mozgást. A külföldről Németországba visszatérő turistákra vonatkozó szabályok szigorításában azonban a legtöbben egyetértenek. Számukra kötelező karantént és koronavírus-tesztet írna elő a berlini kormány.

Németország koronavírus járvány korlátozások vesztegzár
Kapcsolódó cikkek