Közélet

Megkezdődött az esküdtek kiválasztása Derek Chauvin tárgyalására

Az egykori rendőrtiszt okozta George Floyd halálát, ami nagyszabású tüntetéssorozatot indított el az Amerikai Egyesült Államokban.

Év végén egy 14 oldalas kérdőív érkezett a potenciális esküdt-jelöltekhez Minneapolisban és annak külvárosaiban. Ezek feldolgozását követően hétfőn veszi kezdetét a kiválasztás második köre – adta hírül a New York Times.

A kérdőív többek között kitért arra, hogy a kitöltő megnézte-e a George Floyd halálát okozó videót, részt vett-e a tüntetéseken, és hogy viszonyul a Black Lives Matter mozgalomhoz. Szintén fel kellett sorolniuk iskolai végzettségeiket, harcművészetekkel való kapcsolatukat és kedvenc podcastjaikat is. Zárásként egy üres lapot kaptak, melyre egy esszében le kellett írni mindent, amit George Floyd haláláról hallottak.

Tüntetők demonstrálnak az esküdtek kiválasztása alatt is
Fotó: Tim Evans / NurPhoto / AFP

A 12 tagú esküdtszék kiválasztása személyes interjúk keretében folytatódik hétfőn, egy járványügyi-protokollok betartására berendezett, TV-kamerákkal felszerelt tárgyalóteremben.

Bár George Floyd halála – mivel egy fekete férfit egy fehér rendőr gyilkolt meg – az 1960-as évek óta a legnagyobb faji igazságszolgáltatási mozgalom kirobbanását eredményezte, Derek Chauvin ügyében nem a tüntetéssorozat kirobbantása miatt hoznak ítéletet, hanem előre el nem tervezett emberölés vádjával néz szembe.

George Floyd és a Black Lives Matter

A 46 éves afroamerikai férfi George Floyd 2020. május 25-én rendőri intézkedés közben veszítette életét Minneapolisban. Halálát az okozta, hogy Derek Chauvin rendőrtiszt súlyosan erőszakos módon lépett fel vele szemben. Az esetről videó is készült, melynek napvilágra kerülése rég nem látott tüntetéseket robbantott ki Minneapolisban. események hamar országossá váltak, és világszerte több helyen zajlottak szimpátiatüntetések is.

Az ügyben vizsgálat indult a minneapolisi rendőrség ellen. A Black Lives Matter mozgalom hatással volt az élet több területére is, és a közösségi médiában is a második legfelkapottabb téma volt 2020-ban a koronavírus mögött.

 

Black lives matter Derek Chauvin George Floyd USA
Kapcsolódó cikkek