Közélet

Orosz tengeralattjárók vastag jégpáncélt törtek át az Északi-sarkon

Az Egyesült Államok mellett több másik ország is igényt tart a sarkvidék egyes térségeire, ahol hatalmas olaj- és gázlelőhelyeket sejtenek.

Három orosz atom-tengeralattjáró másfél méteres jégtakarót tört át egy időben az Északi-sarkon egy hadgyakorlaton – közölte Nyikolaj Jevmenov tengernagy, az Északi Flotta parancsnoka pénteken Vlagyimir Putyin elnökkel tartott találkozóján.

Mint mondta, az orosz haditengerészet történetében első alkalommal sikerült ilyen akciót végrehajtani.

Az orosz hadsereg által közzétett videofelvételen az atom-tengeralattjárók láthatók, miközben egymástól néhány száz méteres távolságban áttörik a jégpáncélt. A legénység tagjai ezt követően a nyitott fedélzeti nyílás körül állva jelentik a manőver sikeres végrehajtását.

Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

A tájékoztatás szerint a mínusz 30 Celsius-fokos hidegben végrehajtott gyakorlaton a haditengerészet több mint hatszáz tengerésze és polgári alkalmazottja vett részt.

Az Interfax orosz hírügynökség szerint Putyin utasítást adott a haditengerészetnek, hogy folytassa északi-sarki expedícióit, „szavatolva ezzel Oroszország biztonságát”.

Hírügynökségek szerint Oroszország a hadgyakorlattal erőt akart fitogtatni az Északi-sarkon.

Az Egyesült Államok mellett több másik ország is igényt tart a sarkvidék egyes térségeire, ahol hatalmas olaj- és gázlelőhelyeket sejtenek.

atom-tengeralattjáró Oroszország északi-sark
Kapcsolódó cikkek