Közélet

Rátelepedett a járvány a duális képzésre

A pandémia miatt egyes felsőoktatási intézményekben harmadára csökkent a duális képzésben részt vevők száma, több rendeletet is módosítottak, hogy a hallgatók diplomához juthassanak.

A felsőoktatásban a hallgatók 2 százaléka vesz részt duális képzésben – közölte a Világgazdasággal az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Eddig 802 diák szerzett diplomát, a cél a hallgatók létszámának növelése, a gyakorlatorientált képzések többségét azonban a pandémia súlyosan érinti

– közölték a lapunk által megkeresett egyetemeken.

Az ITM több rendeletet is módosított a probléma kezelésére. Az egyik azt biztosítja, hogy azoknak a hallgatóknak a képzése, akiknek a munkaszerződése a alatt önhibájukon kívül, pél­dául a gyakorlóhely gazdasági-pénzügyi nehézségei miatt szűnt meg, később is duálisnak tekintendő. A képzésük végén megkaphatják a duális képzésre utaló záradékkal ellátott oklevelet. Az Oktatási Hivatal adatai szerint a

2020–2021-es tanév őszi időszakában 2149-en vesznek részt duális oktatásban – a 2015–2016-os tanévben 427-en voltak –, a többségük műszaki területen tanul.

Magyarországon a legtöbb felső­oktatási intézményben 2015-ben német mintára vezették be a duális képzést, mert az iparban, főleg a járműiparban kifejezett igény mutatkozott a gyakorlatorientált intézményekből kikerülő diplomás szakemberekre.

Fotó: Pixabay

A Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) 2020 októberében 81 duális hallgató tanult. Náluk Budapesten két szakon, Székesfehérváron pedig négyen van ilyen képzés. Az egyetemen az elmúlt öt évben 59‑en kaptak duális oklevelet. A BCE szerint a járvány kitöréséig folyamatosan növekedett a részvétel:

2019 őszén 32, tavaly februárban további 12 új hallgató lépett be a duális képzésbe. A pandémia azonban lejtmenetet hozott, tavaly ősszel csak 10 hallgató kezdhette meg tanulmányait, idén februárban 14, de a duális partnerek kevésbé voltak bátrak az új hallgatók fogadásához.

Az ELTE-n is kedvezőtlen helyzetbe hozta a duális képzéseket a járvány, különösen a turizmus-vendéglátás területén – mondta Varga Imre, az ELTE Társadalomtudományi Kar Savaria Gazdálkodástudományi Tanszék vezetője. Gyakorlatilag lehetetlenné vált a februári indulás, mivel a turisztikai vállalkozások zárlat alatt vannak. Üdvözölnék, ha olyan könnyítő szabályozás születne, amely lehetővé tenné, hogy a mostani elsőéves hallgatók szeptemberben el tudják kezdeni duális képzésüket. Ezzel a 2021-es évfolyam duális képzése talán megmenthető lenne. Ugyanakkor az ELTE-n a gépészmérnöki képzésekre jelentkezők 60-90 százaléka továbbra is duális formában kezdi meg a tanulmányait.

A Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) 150 körüli a duális képzésben részt vevők száma. Eddig emelkedett a létszám, de a mostani tanévben a járvány megtorpanást hozott – mondta lapunknak Kozák Tamás, a BGE Duális Koordinációs Központ vezetője. A felvett hallgatók 5 százaléka szeretne bekerülni a duális képzésbe, de figyelembe kell venni, hogy egy-egy évben a partnerek hol húzzák meg a hallgatói keretszámot, és végül hányan felelnek meg a vállalati felvételi követelményeknek. Az utóbbi években a legnépszerűbb duális szak a pénzügy-számvitel és a nemzetközi gazdálkodás volt a BGE-n.

Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) ELTE Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) bce ITM duális képzés
Kapcsolódó cikkek