Közélet

Újabb két koronavírus elleni vakcinát engedélyeztek

A lakosság 16 százaléka már az első védőoltását megkapta

Újabb két koronavírus elleni vakcinát engedélyezett Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) – jelentette be Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Az egyik védőoltás a CanSino, a másik pedig Covishield néven ismert.

Versenyt futunk az idővel, fontos hogy minél több embert beoltsunk, hiszen annál jobban tud csillapodni a járvány. Az átoltottsággal kapcsolatban elmondta,

eddig 1 millió 590 ezer fő kapta meg az első védőoltást, 480 ezren pedig a második vakcinát is.

A betegségeket 90 százalékban a brit variáns okozza, és egyre több ember kerül emiatt kórházba.

Müller Cecília
Fotó: Vasvári Tamás / MTI

A tisztifőorvos hozzátette: növekednek a járványügyi adatok, hétről hétre, és napról napra egyre nagyobb terhelésnek van kitéve az egészségügyi ellátórendszer. Az elmúlt 24 órában 9046 új fertőzöttnél mutattak ki a vírust, már több mint 11 276-an vannak kórházban, és 1340-en vannak lélegeztetőgépen. Kiemelte,

még soha ekkora teher nem az egészségügyi ellátórendszeren.

A legtöbb beteget, 625 főt a Semmelweis Egyetem klinikáin ápolják, de kitért arra is, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 542 beteget, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 510 beteget, az Állami Egészségügyi Ellátóközpontban 450 beteget, Fejér megyében 444 beteget, és Győr-Moson-Sopron megyében is 343 főt ápolnak. Az összes többi kórházban 300 fő alatt van a covidosok száma. A szennyvízadatokat ismertetve elmondta, jellemzően stagnálást mutatnak, ez bizakodásra ad okot és talán hamarosan csökkennek a betegszámok is.

Kiemelte:

egyre nő az átoltottság mértéke, már a lakosság 16 százaléka az első oltást megkapta, és már 3,3 millióan regisztráltak az oltásra is.

Elmondta, hogy Európai Unióban engedélyezett vakcinák hétről hétre érkeznek, de a keleti vakcinák iránt is érdeklődik Magyarország még azokon a vakcinákon túl is, amelyek már bent vannak az országban. Ezeknek a beszerzéseknek az érdekében kötnek szerződést gyógyszernagykereskedelmi engedéllyel rendelkező cégekkel. Hangsúlyozta: a járványadatok arra késztetnek minket, hogy a vakcináció felgyorsításán dolgozzunk. Elmondta, hogy tegnap este újabb 250 ezer Szputnyik V vakcina érkezett meg, ezeket az oltásokat betárolják és megvizsgálják.

vakcina koronavírus OGYÉI Müller Cecília
Kapcsolódó cikkek