Közélet

Vakcinaháború: Johnson szövetségeseket keres von der Leyen ellen

A brit kormányfő még az uniós vezetők csütörtöki csúcstalálkozója előtt megpróbálja meggyőzni az állam- és kormányfőket arról, hogy vétózzák meg a bizottság export-tilalmi tervét.

Az Európai Bizottság elnöke múlthét közepén azzal fenyegette meg az unió partnereit, hogy leállítja az Európában gyártott, koronavírus elleni vakcinák kivitelét azokba az országokba, amelyek az uniós átlagnál előrébb járnak a tömeges oltással.

Ursula von der Leyen azóta megerősítette: kész a vakcina-exporttilalmat bevezetni az Egyesült Királysággal szemben, sőt, az AstraZeneca-oltóanyag előállításához szükséges alapanyagok kivitelét is megtilthatja

– közölte a Bloomberg.

A bizottsági elnök aggályosnak tartja, hogy miközben január eleje óta 10 millió adag, az AstraZeneca európai gyáraiban készült koronavírus elleni vakcinát szállítottak le az Egyesült Királyságba, a svéd-brit cég uniós szállítmányai ez idő alatt késtek vagy meg sem érkeztek. Von der Leyen szerint az EU-nak kiviteli tilalmat kellene elrendelnie, annak érdekében, hogy az uniós polgárokat minél gyorsabban be tudják oltani, és az Európában gyártott vakcinák ne máshová menjenek.

Boris Johnson (b) és Ursula von der Leyen
Fotó: Olivier HOSLET / AFP

Boris Johnson brit kormányfő a hétvégén tárgyalt a holland és a belga miniszterelnökökkel, akiket arra kért, hogy vétózzák meg a bizottsági elnök javaslatát a csütörtöki csúcstalálkozón a Financial Times értesülése szerint. A brit egészségügyi államtitkár, Helen Whately pedig hétfőn arról beszélt a Sky News-nak, hogy

az Egyesült Királyság emlékeztetni fogja az EU-t szerződéses kötelezettségeire, és külön felhívja a bizottság elnökének figyelmét a brit kormányfőnek tett korábbi ígéretére, miszerint az unió nem akadályozza meg a cégeket, hogy eleget tegyenek vállalásaiknak, és a szerződésekbe foglaltaknak megfelelően leszállítsák a koronavírus-elleni vakcinákat a megrendelő országoknak.

Míg az EU-tagállamok felnőtt lakosságának mindössze 10 százaléka kapta meg eddig legalább az első koronavírus elleni oltást, addig az Egyesült Királyság felnőtt lakosságának több mint fele túl van már az első, a betegség ellen védelmet kínáló injekción.

 

koronavírus elleni vakcina Európai Bizottság exporttilalom Ursula von der Leyen astrazeneca koronavírus elleni oltás vakcinaháború Egyesült Királyság
Kapcsolódó cikkek