Közélet

Vesztegzár alá került Temesvár

Mintegy 400 ezer ember szabad mozgását korlátozó szigorú intézkedések léptek életbe a dél-erdélyi Temesváron. A megyeszékhellyel együtt négy község került vesztegzár alá.

Mintegy 400 ezer ember szabad mozgását korlátozó szigorú intézkedések léptek életbe a dél-erdélyi Temesváron. A megyeszékhellyel együtt négy község került vesztegzár alá a koronavírus-fertőzöttek magas száma miatt. A veszélyhelyzeti bizottság azután rendelt el karantént – idén először Romániában megyeszékhely esetében –, hogy a városban az ezer főre jutó megbetegedések száma hét fölé emelkedett. A vesztegzár alá vont településeken legkevesebb

két hétig tilos a gyülekezés, az emberek legfeljebb hatfős csoportokban közlekedhetnek, de akkor is csak saját felelősségre, vagy a munkáltató által kitöltött nyilatkozat birtokában. Bezárnak a piacok, a vendéglátóhelyek, a kulturális intézmények. Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – legfeljebb 20 óráig tarthatnak nyitva, és befogadóképességük 30 százalékára kell korlátozni a bent tartózkodó vásárlók számát.

Dominic Fritz, a Béga-parti megyeszékhely polgármestere szerint a régió gazdasági központjának számító Temesváron „be kellett húzni a vészféket”, mivel itt a legmagasabb a fertőzöttségi arány az ország megyei jogú városai közül.

Dr. Virgil Musta, a városi fertőzőkórház osztályvezetője tegnap felhívta a figyelmet, hogy Temesváron a koronavírus brit mutánsa terjed, és nagyon sokan előrehaladott, súlyos állapotban kerülnek a kórházba, sok esetben ötvenszázalékos tüdőelégtelenséggel.

Temesvár karantén alá vonása egyébként politikai vitát gerjesztett, az intézkedést ugyanis sokan – köztük a Temes megyei közgyűlés elnöke – ellenezték, a korlátozások ellen pedig több mint százan tüntettek vasárnap este. Florin Citu miniszterelnök viszont elmarasztalta a helyi hatóságokat, szerinte ugyanis a Bánság fővárosa azért került ebbe a helyzetbe, mert sokan nem tartották tiszteletben a járványügyi szabályokat, ugyanakkor nem léptek fel határozottabban a szabályszegőkkel szemben. A kormányfő elutasította a polgármesternek azt az igényét, hogy Temesvár több vakcinát kapjon, miután kiderült:

a városban 20 ezer szabad hely van az oltási várólistán.

Közben a bukaresti kormány a hatályos korlátozó intézkedések szigorítását fontolgatja. A jobbközép kabinet arra készül, hogy az éjszakai kijárási tilalom kezdetét az eddigi 23 óra helyett előrehozza 22 órára, mert a múlt hónapban több mint másfélszeresére emelkedett az újonnan kimutatott koronavírus-fertőzések heti átlaga. Miután az ország több nagyvárosában utcára vonultak a védőoltások esetleges kötelezővé tétele ellen, a román miniszterelnök leszögezte: kormánya napirendjén nem szerepel jogszabálytervezet a kötelező immunizálásról.

Románia Temesvár vesztegzár
Kapcsolódó cikkek