Közélet

A krónikus beteg gyerekeket is beoltják a Heim Pál kórházban

Megháromszorozódott a koronavírus komolyabb tüneteit is átélő gyermekek száma.

A legtöbb gyermek tünetmentesen vagy enyhe panaszokkal vészeli át a koronavírus-betegséget, de vannak, akik kórházba kerülnek

– hangzott el az M1 csatornán.

https://www.youtube.com/watch?v=RgO7gMPLwz8

Dr. Szabó László, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet professzora elmondta:

az első és a második hullám során csak enyhe tüneteket tapasztaltak, most a harmadik hullámnál azonban megháromszorozódott a koronavírus komolyabb tüneteit is átélő gyermekek száma.

Vírusos tüdőgyulladással is találkoztak, három gyermek pedig lélegeztetőgépes kezelésre szorult. Hozzátette:

mindegyiküket meg tudták gyógyítani.

Fotó: Shutterstock

A 16–18 év közötti krónikus betegeinket a kórházban már elkezdtük oltani, és várhatóan a következő időszakban a 12–16 év közötti gyerekekre is alkalmazható lesz nálunk a védőoltás”

– mondta el a professzor. Hozzátette, bízik abban, hogy a nyári időszakban már az egész gyermekkorosztályt be tudják oltani.

Felhívta a szülők figyelmét: ha gyermekeiknél három napnál tovább tartó lázas betegséget és legalább két szervet érintő tünetet észlelnek, akkor felmerül a gyermekkori koronavírus-fertőzéshez kapcsolódó többszervi gyulladás (MIS-C) gyanúja. Ilyenkor a láz mellett kötőhártya- és torokgyulladás, szívizom-, érrendszeri és vérnyomásproblémák is jelentkezhetnek.

Amennyiben ezekből két tünet egyszerre fennáll, haladéktalanul fel kell keresni a háziorvost.

A kórházban már több mint 50 intenzív osztályra kerülő beteget láttak el.

Egyre több fiatal szenved poszt-Covid-tünetektől

A tünetegyüttes alapvetően hasonló. Akik otthon vészelték át a fertőzést, azoknál gyakran több héttel később jelentkeznek a tünetek. A Szent Ferenc Kórházban a járóbeteg-szakrendelést és a nappali kórházi ellátást is elindították a koronavírus-fertőzésen átesettek számára.

 

tünetek koronavírus gyerekek
Kapcsolódó cikkek