Közélet

A szervezett bűnözőknek kedvez a pandémia

Az Europol az erősödő szervezett bűnözés kockázataira figyelmeztet.

Az bűnüldöző hatósága, az Europol hétfőn kiadott jelentésében a koronavírus-járvány következtében megerősödő szervezett bűnözés kockázataira figyelmeztetett.

A hágai intézmény, a legutóbbi négy évet átfogó elemzésében felhívta a figyelmet, hogy az erőszakos bűnszervezetek egyre több olyan vállalkozásra csapnak le illegális tevékenységeik legitimizálása céljából Európa-szerte, amelyek gazdasági erejét a koronavírus járvány meggyengítette.

Az elhúzódó járvány súlyos gazdasági visszaesett okozott, és okoz továbbra is Európában és világszerte, amely kiváló táptalajt kínál a szervezett bűnözésnek

– emeli ki a jelentés.

Fotó: Shutterstock

Rávilágít többek között arra is, hogy a kábítószer, különösen a kokainkereskedelem példátlan méreteket öltött, és az abból származó nyereséget a bűnszervezetek arra használják, hogy beszivárogjanak az európai gazdaságba és aláássák az európai társadalmakat.

A jelentéstevők arra is kitértek, hogy a bűnszervezetek egyre többször alkalmaznak fizikai erőszakot, nemcsak rivális szervezetekkel vagy saját tagjaikkal szemben, hanem olyan állampolgárokkal szemben is, akik gátolják őket céljaik elérésében.

A bűnszervezetek által elkövetett halálos és súlyos erőszak legnagyobb részéről a kábítószer piacon számoltak be

- írja a jelentés.

A szervezet arra is figyelmeztetett, hogy

a bűnbandák gyakran kezdenek egészségügyi védőeszközök, és gyógyszeripari termékek hamisításába.

Ezek illegális értékesítése, különösen a koronavírus elleni oltóanyagoké a válság kezdete óta jelentősen felerősödött.

Az Európai Bizottság hétfői közleményében arról tájékoztatott, hogy a héten a testület szervezett bűnözés elleni stratégiát mutat be, amelynek célja, hogy meghatározza a bűnszervezetek tevékenységeit felszámolni hivatott uniós intézkedéseket a következő öt évre nézve.

szervezett bűnözés bűnbanda pandémia Europol
Kapcsolódó cikkek