Közélet

Az olaszok már bánják, hogy nem oltották be hamarabb az időseket

Az oltóanyaggal még időben megmenthették volna a koronavírusban elhunyt áldozatok életét.

Az olaszországi magas halálozási arány miatt elsőbbséget adnak az idős emberek, az idősotthonokban élők, az egészségügyi dolgozók számára az oltakozásban, de a regionális hatóságok számos esetben a fiatalabb munkavállalókat is előreveszik – írja a The Wall Street Journal.

Hetente ezrek hunynak el, az olaszoknál az egyik legmagasabb jelenleg az egy főre jutó halálozási arány a nyugat-európai országok közül.

Az olasz kormány beismerte az oltások szervezésének lassúságát és hibáit.

Már bánják, hogy nem oltották be hamarabb az időseket.

Az Egyesült Királyságban a legidősebb korosztályok vakcinációja járult hozzá a halálesetetek számának drasztikus csökkenéséhez.

Ha a kezdetektől beoltottuk volna a 70 vagy 75 évnél idősebbeket, akkor elkerülhettük volna a sok halálesetet

– nyilatkozta Antonella Viola, a Padovai Egyetem virológusa.

Fotó: Shutterstock

A kormány márciusban változtatta meg oltási stratégiáját: halasztva a munkavállalók jogosultságát, előnyben részesítve az idősek beoltását.

Mario Draghi, Olaszország miniszterelnöke elrendelte a korcsoportok szerinti oltást.

Matteo Villa, az olasz Nemzetközi Politikai Tanulmányok Intézetének elemzője szerint a vakcina eddig 4000 ember halálát akadályozta meg, de további 6000 személyt meg lehetett volna még menteni.

Olaszország jelenleg kezdi utolérni az uniós átlagot a 80 év felettiek beoltása terén, de a 70–79 éves korosztálynak mindössze a 17 százaléka szerzett védettséget.

A nélkülözhetetlennek minősített munkavállalók kategóriájában egyes régiók megkezdték a tanárok, az ügyvédek, a bírák, a rendvédelmi tisztviselők, egyes régiókban az újságírók oltását, de még a parkőrök is előrébb kerültek a sorban a bűnüldözés kategóriába sorolásuk miatt.

Olaszország egyes részein az ügyészek vizsgálatot indítottak az oltási prioritásokkal való esetleges visszaélések miatt.

Pattanásig feszültek az idegek az olasz fővárosban a lezárások miatt

Tüntetők és rendőrök feszültek egymásnak a kereskedők és vendéglátósok újabb tüntetésén Róma belvárosában.

 

vakcina Olaszország fertőzöttség pandémia
Kapcsolódó cikkek