Közélet

Európa csak szeptembertől nyitna ki

A felnőtt lakosság felének az átoltottsága szükséges a korlátozások lazításához.

Miközben az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság már elindult a kilábalás felé vezető úton, az Európai Unióban még mindig az oltások és a gazdasági válság okozza a legnagyobb fejtörést. A nyár azonban fordulópontot hozhat – írja a WSJ.

Az európai politikai döntéshozók és az elemzők óvatos optimizmussal tekintenek a jövőbe.

A javulást elsősorban az oltóanyaggyártás felgyorsításában és a gazdaság mielőbbi újraindításában látják.

Amint sikerülne elérni, hogy az unió felnőtt lakosságának több mint 50 százalékát beoltsák július végéig, az jelentős áttörést hozna és szeptemberben megindulhatna a nyitás. Mindehhez sokkal zökkenőmentesebbé kellene tenni a logisztikát, az adminisztrációt és az oltóanyag szállítást.

Az első negyedévben csaknem 68 millió adag vakcinát, a második negyedévben várhatóan 200 millió oltóanyagot szereznek be.

„A kapacitás gyorsan növekszik” – közölte Thierry Breton, a vakcinabeszerzésekért felelős EU-biztos, aki azt is elmondta, hogy az oltóanyagok gyártása minden hónapban a duplájára növekszik. Ugyanakkor hozzátette:

Attól tartok, hogy még közel sem vagyunk a normálishoz.

Fotó: Shutterstock

Anglia fokozatosan tervezi feloldani a korlátozásokat április és június között.

Franciaország viszont már a harmadik nagy országos lezárásra készül. Németország is zárna. Akár két-három hétig is megállhat az élet.

A német kormányt sok kritika érte az oltások lassúsága miatt, korábban kiálltak a közös vakcinabeszerzés mellett, azonban a héten ők is úgy döntöttek, hogy önálló oltóanyag-beszerzésbe kezdenek.

Az egészségügyi szakértők a mutáns vírusvariánsokat okolják a járvány agresszív terjedéséért. A közgazdászok pedig csak az év második felében várnak fellendülést.

Németország Európa korlátozás koronavírus
Kapcsolódó cikkek