Közélet

Fél éven át várja a látogatókat a Velencei Biennálé

A járvány miatt tavaly elhalasztották a seregszemlét.

Május 22-én nyílik meg a koronavírus-járvány miatt 2020-ban elhalasztott 17. Velencei Építészeti Biennálé, szigorú járványvédelmi intézkedések mellett. Az építészeti biennálé fél éven át, november 21-ig várja majd a látogatókat – jelentették be a szervezők hétfői online sajtótájékoztatójukon. Hashim Sarkis libanoni-amerikai építész, az idei rendezvény főkurátora közölte:

nem változtatott az eseménysorozat koncepcióján, noha a How will we live together? (Hogyan fogunk együtt élni?) mottó a világszerte bevezetett karanténintézkedések miatt némileg ironikus többletjelentést kapott

– idézi az építészt a távirati iroda tudósítása. A főkurátori koncepciót az emberiség által megoldandó nagy kihívások – a klímaváltozás, a migráció, a politikai polarizáció és a növekvő etnikai, szociális és gazdasági egyenlőtlenségek – ihlették. Éppen ezek a jelenségek vezettek a mostani világjárványhoz is – hangsúlyozta Hashim Sarkis.

Fotó: VINCENZO PINTO / AFP

A Massachusetts Institute of Technology építészeti karát is vezető szakember felidézte, hogy az egyéves halasztást kihasználva bővítette a főkurátori kiállítást hét szekcióra. Újdonság, hogy közvetítik a kiállítás építését, de a szervezők felhívták a figyelmet az építészeti és a táncművészeti biennálé közötti együttműködésre, valamint a számos kísérőprogramra is, amelyek még a november 21-i zárással sem érnek véget.

A 46 országból 114 résztvevőt meghívó főkurátori kiállításnak a hagyományos helyszínek, a Giardini park és az Arsenale csarnokai mellett a Marghera erőd ad otthont.

A 17. Velencei Építészeti Biennálén 63 ország jelentkezik nemzeti kiállítással, Azerbajdzsán, Grenada, Irak és Üzbegisztán első alkalommal.

A Giardini parkban álló magyar pavilon Othernity – Modern örökségünk újragondolása című kiállítása (kurátor: Kovács Dániel) tizenkét modern budapesti épület újragondolásán keresztül a regionális építészeti identitás újrafogalmazására tesz majd kísérletet.

járvány seregszemle építészet koronavírus járvány koronavírus Velence kiállítás How will we live together? 17. Velencei Építészeti Biennálé
Kapcsolódó cikkek