Közélet

Videón az indonéz tengeralattjáró legénységének utolsó közös éneklése

A hatóságok vasárnap találták meg a Bali partjainál elsüllyedt KRI Nanggala tengeralattjárót. Az 53 fős legénységből senki sem élte túl a tragédiát.

Az indonéz haditengerészet megható videót tett közzé, melyben az elsüllyed tengeralattjáró legénysége énekel a hajó fedélzetén – adta hírül a BBC.

A videó pár hete készült, a matrózok a Sampai Jumpa (Később találkozunk) című indonéz slágert éneklik közösen.

A hajó parancsnoka, Heri Oktavian akusztikus gitárral kíséri az éneket.

A videót az indonéz haditengerészet tengeralattjáró-hadtestének távozó parancsnoka tiszteletére készítették.

A hatóságok vasárnap erősítették meg, hogy a szerdán Bali partjainál elsüllyedt KRI Nanggala tengeralattjárót három darabban találták meg a tengerfenéken.

Az 53 fős legénységből senki sem élte túl a tragédiát.

A haditengerészet már készíti a terveket a hajó és a személyzet tagjainak felszínre hozására. A roncs több mint 800 méter mélyen van, kiemeléséhez speciális műveletre lesz szükség.

A víz alatt készült képek és videók segítségével elemezzük a területet és az áramlatokat, és ez alapján döntünk az alkalmazandó technológia mellett

– nyilatkozta Julius Widjojono első tengernagy.

Joko Widodo elnök a legénységet Indonézia legjobb hazafijainak nevezte, és ígéretet tett arra, hogy a kormányzat hozzájárul gyermekeik oktatásához. Egyúttal bejelentette, hogy mindegyiküket eggyel magasabb rangra léptetik elő, és posztumusz csillagéremmel tüntetik ki őket.

KRI Nanggala
Fotó: Indonesia Military/AFP

Hétfőn Bali tengerpartján gyűltek össze a gyászoló rokonok, hogy tiszteletüket tegyék a legénység előtt. A családtagok bíznak benne, a kormány gondoskodik arról, hogy a holttestek eljussanak a gyászoló rokonokhoz, és így méltóképpen elbúcsúztathatják szeretteiket.

A KRI Nanggala azután tűnt el, hogy engedélyt kapott a merüléshez.

A német gyártású hajó több mint 40 éves volt, de a haditengerészet tájékoztatása szerint 2021-ben jelenetős felújításon esett át.

Az eltűnése után nemzetközi műveletben az Egyesült Államok, Ausztrália, Szingapúr, Malajzia és India is segítséget nyújtott a tengeralattjáró megtalálásához. Kezdetben hittek abban, hogy a hajótest ép lesz, és a legénységet meg lehet menteni. Azonban a víz mélysége, ahol a roncs fekszik, jóval meghaladta a túlélhető határt.

tengeralattjáró indonéz tengeralattjáró Indonézia KRI Nanggala
Kapcsolódó cikkek