Közélet

Joe Biden megreformálja az amerikai alkotmánybíróságot

A jogprofesszorokból, ügyvédekből és egykori bírákból álló bizottságnak az első ülést követően fél éve van arra, hogy összeállítsa jelentését.

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Joe Biden az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróság megreformálására készül, és még pénteken alá is írja az ehhez szükséges rendeletet.

Egy bizottság foglalkozik majd a különféle reformjavaslatokkal, valamint azok megvalósíthatóságával és szükségességével. Egyebek között vizsgálni fogja, hogy hány tagja legyen a legfelsőbb bíróságnak, és hány évre nevezzék ki őket.

A jogprofesszorokból, ügyvédekből és egykori bírákból álló bizottság tagjainak az első ülést követően fél évük van arra, hogy összeállítsák jelentésüket.

A legfelsőbb bíróság az Egyesült Államok legfelső szintű fellebbviteli bírósága, amely egyben az alkotmánybírósági funkciót is ellátja.

A bíróság székhelye Washingtonban van.

A grémium jelenleg kilenc tagból áll, akiket az elnök nevez ki, de tisztségüket csak a szenátus jóváhagyásával foglalhatják el. A bírák élethosszig viselik tisztségüket, csak kongresszusi eljárás keretében mozdíthatók el, és csak akkor, ha bűncselekményt követtek el.

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

A bírák kiválasztása politikai jelentőségű folyamat. Donald Trump előző elnök alatt három új bírát neveztek ki, így a kilencből hat bíró konzervatívnak számít. Trump a liberális Ruth Bader Ginsburg tavaly szeptemberi halálát követően mindent megtett, hogy még a novemberi elnökválasztás előtt kinevezze a megüresedett helyre saját emberét a konzervatív Amy Coney Barrett személyében.

A demokraták választási kampányában szerepelt a legfelsőbb bíróság reformja. Szó esett egyebek között a testület kibővítéséről és a bírák hivatali idejének korlátozásáról. Vezető republikánus törvényhozók határozottan elutasítják a tervezett változtatásokat.

Szigorítaná a fegyvertartást Joe Biden

Népegészségügyi válságnak és járványnak nevezte az Egyesült Államokban egyre gyakoribbá váló fegyveres erőszakot Joe Biden amerikai elnök csütörtökön a Fehér Ház Rózsakertjében.

 

Egyesült Államok legfelsőbb reform elnök Joe Biden Amerika bíróság
Kapcsolódó cikkek