Közélet

Két hét alatt szinte a teljes lakosságot beoltották

A kis lélekszámnak, a gyors reagálásnak, az önkéntesek sikeres mozgósításnak és a vakcinák tárolására alkalmas ultraalacsony hőmérsékletű hűtőberendezésnek köszönheti Bhután, hogy mintegy 16 nap alatt lakossága 93 százaléka megkapta a koronavírus elleni vakcinát.

Ha grafikonon ábrázolnák a beadott vakcinák számát, Bhután esetében egy meredeken felfelé ívelő görbét kapnánk. Az ázsiai kis ország olyan, az oltásban élen járó államokat hagyott le a vakcináció terén, mint Izrael, az Egyesült Államok, vagy éppen Bahrein – írja a The Hindu.

Ám amíg az említett államoknak több hónapjukba telt, mire elérték a jelenlegi átoltottsági szintet, addig a bhutáni oltási kampány alig 16 nappal a kezdete után már véget is ért.

Mindössze ennyi idő kellett ugyanis ahhoz, hogy az India és Kína közé beékelődő apró himalájai királyság lakosságának 93 százaléka megkapja legalább az első oltást. A 800 ezres lakosság 62 százaléka pedig már a vakcina mindkét dózisát megkapta.

Ebben a tekintetben Bhutánt csak a Seychelle-szigetek előzi meg, ahol a százezres lakosság 66 százaléka kapta meg mindkét vakcinát.

Fotó: Upasana DAHAL / AFP

Bhután a kis lélekszám mellett a gyors reagálásnak, az önkéntesek sikeres mozgósításnak és a vakcinák tárolására alkalmas ultraalacsony hőmérsékletű hűtőberendezés meglétének köszönheti a magas átoltottsági arányt.

Az ország már januárban kapott 150 ezer adag AstraZeneca oltást, ám a vakcinák beadását csak márciusban kezdték meg, igazodva a buddhista asztrológiához.

Az első adagot buddhista ének kíséretében adták be egy a Majom évében született nőnek.

Elegendő vakcinával rendelkezünk ahhoz, hogy a teljes lakosságot beoltsuk

– mondta Pandup Tshering, az Egészségügyi Minisztérium titkára.

Bhutánban eddig 910 koronavírusos fertőzést, és egy ebből kifolyó halálesetet regisztráltak. Az oktatási intézmények nyitva vannak a Covid-protokoll betartása mellett.

Bahrein bhután Izrael vakcina koronavírus USA oltás Királyság astrazeneca Himalája Kína buddhizmus India
Kapcsolódó cikkek