Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a brit királynő bejelentette szeretett férje, Fülöp edinburghi herceg halálát. Ő királyi fensége békében távozott el ma reggel a winsdori kastélyban

 

– áll a királyi család által közzétett közleményben. Korábban Edinburgh 99 éves hercege komoly szívműtéten esett át. Fülöp herceg február 16-án került be egy londoni kórházba. A királyi udvar nem részletezte, hogy a hercegnek milyen panaszai voltak, csak annyit közöltek, hogy Fülöp nem érezte jól magát, és orvosának tanácsára vonult néhány napra kórházba megfigyelés és pihenés céljából.

 

Később a londoni magánkórházból átvitték a Szent Bertalan nevét viselő kórházba – St. Bartholomew’s Hospital –, ahol nem sokkal később sikeres kardiológiai beavatkozást hajtottak végre rajta.

A londoni City pénzügyi központjában működő, csaknem 900 éve alapított kórház – közkeletű nevén Barts – a brit főváros első számú szívgyógyászati klinikája. Fülöp herceg ezután visszakerült a VII. Eduárd kórházba, ahol keddi hazatéréséig lábadozott.

 

Az edinburghi herceg 28 napig volt kórházban.

 

Fülöp herceg
Fotó: John Stillwell / POOL / AFP

 

Fülöp – aki júniusban ünnepelte volna 100. születésnapját, és már 2017 őszén hivatalosan visszavonult a közszerepléstől – az elmúlt években több alkalommal is kórházi kezelésekre szorult fertőzéses és belgyógyászati panaszok miatt, de a mostani volt az eddigi leghosszabb kórházi tartózkodása.

 

Komoly szívproblémái is voltak az elmúlt években. A legnagyobb riadalmat az okozta, amikor a herceget 2011 karácsonyának előestéjén mellkasi fájdalmak miatt a királyi család téli rezidenciájáról, Sandringham kastélyából a légierő helikopterével kellett kórházba szállítani. Akkor szívkoszorúér-elzáródást diagnosztizáltak nála, és a panasz okát szívkatéteres beavatkozással, valamint egy artériatágító betét beültetésével sikeresen megszüntették.

Az edinburghi herceg és a brit uralkodó tavaly novemberben ünnepelte 73. házassági évfordulóját.