Közélet

Nem minden üzletben volt problémamentes az újranyitás

A vásárlóteret és a bevásárlókocsikat folyamatosan fertőtleníteniük kell, a vevők számára kézfertőtlenítőt kell biztosítaniuk.

Az ellenőrzött üzletek alig 7 százalékánál találtak bármiféle problémát a nyitvatartási szabályok betartásával kapcsolatban, így a fogyasztóvédelmi hatóságok által is ellenőrzött 187 üzletből csupán 13-ban volt valami kivetni való – írja az Innovációs és technológiai Minisztérium (ITM) közleményében.

A mulasztáson ért kereskedők szinte kivétel nélkül azonnal javították a feltárt hibát.

A beoltottak számának növekedésével ismét fogadhatnak vásárlókat a nem napi fogyasztási cikket forgalmazó boltok. Az újranyitáshoz kapcsolódó szabályok betartását a fogyasztóvédelmi hatóság is ellenőrzi. A kormányhivatalok munkatársai a múlt héten 187 üzletben jártak, mindössze 13 helyszínen találtak hiányosságot.

Fotó: Gettyimages

A veszélyhelyzeti intézkedések lépcsőzetes feloldásának megkezdésével az élelmiszerboltokon, drogériákon, patikákon túl más profilú boltok is újra nyitva tarthatnak április 7-e óta. Jogszabályban előírt védelmi intézkedésként az üzlethelyiség méretével arányos létszámkorlátozást kell betartaniuk és betartatniuk.

A vásárlóteret és a bevásárlókocsikat folyamatosan fertőtleníteniük kell, a vevők számára kézfertőtlenítőt kell biztosítaniuk.

Az ellenőrzött kereskedelmi egységek szinte mindegyike jól látható írásbeli tájékoztatást helyezett ki a bejáratnál arról, hogy egy időben összesen hányan tartózkodhatnak az üzletben.

Az előírt létszámkorlátnak többféleképpen tettek eleget a kereskedők.

Egy áruházláncnál automata számláló működött a kapuban, kint monitor jelezte, hogy mennyi vásárló van bent, és hányan férnek még be. Az üzletek többsége csak annyi kosarat, kocsit tett ki, ahány vevőt beengedhetett. Kötelező használatukra gyakran a biztonsági őrök figyelmeztették a betérőket.

Elrendelhet rendkívüli szünetet egy iskola

Ha egy osztályban nincs jelen a megfelelő számú tanuló az újranyitáskor, akkor akár rendkívüli szünetet is elrendelhetnek.

 

járvány korlátozás nyitvatartás üzlet bolt
Kapcsolódó cikkek