Közélet

Több mint 14 millió Pfizer-vakcinát szállítanak 47 országba

Mintegy 14,1 millió adagot juttatnak el 47 országba a második negyedévben a COVAX vakcinaelosztó kezdeményezésnek köszönhetően.

A Pfizer/BionTech koronavírus elleni vakcinából mintegy 14,1 millió adagot juttatnak el 47 országba a második negyedévben a COVAX vakcinaelosztó kezdeményezésnek köszönhetően – közölte hétfőn a GAVI Vakcinaszövetség.

A bejelentés szerint Brazília, Kolumbia, Mexikó, a Fülöp-szigetek, a Dél-afrikai Köztársaság és Ukrajna kapja majd a legtöbb Pfizer-oltóanyagot április és június között.

Az AstraZeneca gyógyszercég oltóanyagainak kiszállítása is folyamatban van a korábbi bejelentéseknek megfelelően, csak „némi késéssel”, így egyes szállítmányok csak május után érkezhetnek meg – közölték.

Fotó: Shutterstock

Ennek oka, hogy márciusban és áprilisban nem állt rendelkezésre elegendő az oltóanyagból, illetve

Indiában a közelmúltban ugrásszerűen emelkedett az új koronavírus-fertőzöttek száma,

és emiatt az ott előállított AstraZeneca-vakcinák egy jelentős részét egyelőre nem szállítják el más országokba.

A GAVI Vakcinaszövetség az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) és más partnerekkel együtt irányítja az alacsonyabb jövedelmű országok védőoltással való ellátására létrehozott COVAX-programot. Múlt csütörtöki közlés szerint a COVAX vakcinaelosztó kezdeményezés keretében hat hét leforgása alatt eddig csaknem 38,4 millió adag vakcinát szállítottak hat kontinens 102 országába.

Seth Berkley, a GAVI vezérigazgatója múlt pénteken azt mondta, hogy a COVAX-program révén az év közepéig nagyjából 330 millió, az év végéig pedig több mint 2 milliárd dózis, koronavírus elleni oltóanyagot akarnak leszállítani.

GAVI Vakcinaszövetség WHO COVAX-program Pfizer/Biontech
Kapcsolódó cikkek