Közélet

Új vakcina a láthatáron, ezúttal a franciáktól

Jól halad a Valneva SE koronavírus elleni oltóanyagának klinikai tesztelése — adta hírül honlapján a francia biotechnológiai vállalat. A cég idén áprilisra eindítaná a VLA2001 elnevezésű vakcina tömeges tesztjét, ennek sikere esetén pedig benyújtaná az engedélykérelmet az Európai Gyógyszerügynökséghez.

A teljes inaktivált koronavírust tartalmaző oltóanyag kis mintás tesztjei pozitív eredményeket hoztak, így hamarosan elkezdőhet a klinikai tesztelés harmadik, befejező szakasza is, amikor már többezer önkéntes bevonásával vizsgálják a VLA2001 hatásfokát és esetleges mellékhatásait is.

A Valneva oltóanyagát — a legtöbb, jelenleg is alkalmazott koronavírus elleni vakcinához hasonlóan — két dózisban adják be, az oltások között három hetet várnak.

Fotó: NurPhoto via AFP

A Valneva oltását eddig csak 18-55 év közötti önkénteseken tesztelték, de körükben több mint 90 százalékos hatékonysággal akadályozta meg a súlyos betegség kialakulását. A vakcina már most is ismert mellékhatása lehet az enyhe fáradtság illetve fejfájás, de súlyos esetet egyet sem jelentettek.

A francia fejlesztésű oltóanyagból az Egyesült Királyság már 100 millió adagot rendelt, amelyet a hírek szerint emlékeztető oltásként használna fel. A francia vállalatnak Skóciában is van gyára, így a szigetországi megrendeléseket ott is tudják teljesíteni, ha esetleg az Európai Bizottság mégis úgy döntene, megtiltja a vakcinák exportját a kontinensről.

https://www.vg.hu/kozelet/egeszsegugy-kozelet/osszefuggest-talaltak-az-astrazeneca-es-a-verrogkepzodesek-kozott-3662773/

koronavírus elleni vakcina oltóanyag gyártás Franciaország valneva se
Kapcsolódó cikkek