Közélet

Van olyan ország, ahol börtön jár a covidtüntetek eltitkolásáért

A kezelés elől elrejtőzők egytől öt évig terjedő börtönnel sújthatók, és ha bebizonyosodik, hogy megfertőztek másokat, tíz évig terjedhet a büntetés.

Akár öt év börtönt is kaphatnak ezentúl Kambodzsában azok az igazolt koronavírus-fertőzöttek, akik nem fordulnak orvoshoz – derül ki az ország igazságügyi minisztériuma egyik munkatársának a közösségi médiában hétfőn közzétett bejelentéséből.

A rendelkezés értelmében az orvosi kezelés elől elrejtőző fertőzöttek egytől öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók, és amennyiben bebizonyosodik, hogy megfertőztek másokat, tíz évig terjedő büntetést is kaphatnak.

A hatóságok jelenleg több tucat embert keresnek, akiknek azt követően veszett nyoma, hogy pozitív lett a koronavírustesztjük.

A hét végén elfogadott, a járvány visszaszorítását célzó intézkedések keretében a fővárosban két hétre betiltják az alkoholos italok árusítását, valamint az éttermek erre az időre csak elvitelre nyithatnak ki.

Fotó: Tang Chhin Sothy / AFP

Kötelezővé teszik ezenkívül a közalkalmazottak és a fegyveres erők tagjainak a vírus elleni oltását is.

Phnompeni hatóságok hétfőn ismét bezártak egy zsúfolt piacot azt követően, hogy fertőzést jelentettek onnan.

A 16,5 millió lakosú délkelet-ázsiai országban a hét végéig egymillió oltást adtak be, az egymilliomodik beoltott 1250 dolláros (374 627 forint) jutalmat kapott Hun Sen miniszterelnöktől.

Kambodzsában a járványnak eddig több mint 4000 igazolt fertőzöttje, a vírus okozta Covid–19-nek pedig 30 regisztrált halálos áldozata van.

járvány koronavírus Kambodzsa oltás börtönbüntetés
Kapcsolódó cikkek