Közélet

Veszélyhelyzetet hirdetnek az olimpia kapujában

Sietnie kell Japánnak, ha a nyári ötkarikás játékok előtt meg akarja fékezni a koronavírust.

Még pénteken koronavírus-veszélyhelyzetet hirdetnek Japán néhány legnépesebb prefektusában, köztük Tokióban és Oszakában – írta meg a Reuters. A szigetország vezetése ettől – a szigorúnak és gyorsnak tervezett – intézkedéstől reméli,

hogy megmenthetőek még a nyári olimpiai játékok.

Ázsiában most robbanhat be a járvány

Japán az olimpia lemondását fontolgatja, alig száz nappal annak kezdete előtt. Eközben Németországban további korlátozások bevezetését sürgetik.

A lap értesülései szerint még pénteken várható Szuga Josihide miniszterelnök bejelentésére, miszerint az újabb korlátozások április 25. és május 11. között lesznek érvényben, érintve a vendéglátóhelyek ideiglenes zárva tartását, illetve a sportesemények szurkolók nélküli megrendezését. A kormányzat különösen figyelni fog arra, hogy az éjszakai életet visszafogja a harmadik karanténidőszakban: az alkoholt árusító szolgáltatók lakat alatt tartása mellett

a tokiói neonfények is kialszanak majd a következő hetekben, hogy könnyebben otthonmaradásra bírják a lakosokat.

Fotó: Philip FONG / AFP

A szigetország eddig aránylag jól vészelte át a pandémiát az 550 ezres fertőzésszámával és a 9761 fős halálozási adataival, azonban az utóbbi hetekben ismét berobbant a fertőzés terjedése.

Egy egész szállodát különítenek el az olimpia fertőzöttjeinek

A tokiói szervezők nem bízzák a véletlenre az ötkarikás játékok zökkenőmentes megvalósítását.

Nem meglepő, hogy egyre nagyobb az aggodalom a terv szerint július 16-án startoló tokiói olimpia megrendezésének lehetősége miatt. Kormányzati források szerint a mostani, szigorú zárlat lehet az utolsó lehetőség, ami megmentheti az eddig is hányattatott sorsú tornát.

Tokió ötkarikás játékok koronavírus járvány Japán tokiói olimpia
Kapcsolódó cikkek