Közélet

Ázsiában most robbanhat be a járvány

Ázsiában, ahol korábban sikerült szinte teljesen kivédeni, most berobbanni látszik a járvány. Japán az olimpia lemondását fontolgatja, alig száz nappal annak kezdete előtt. Eközben Németországban további korlátozások bevezetését sürgetik.

Németországban az egész országra kiterjedő további korlátozások bevezetését sürgeti Jens Spahn egészségügyi miniszter, mert szerinte az oltási kampány és a tesztelés nem elég a járvány harmadik hullámának megtöréséhez. Spahn a Robert Koch közegészségügyi intézet vezetőjével, Lothar Wielerrel tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy az újabb korlátozások az egészségügyi ellátórendszer túlterhelődésének megakadályozásához szükségesek. Kifejtette, hogy

a napi új regisztrált fertőzöttek száma túlságosan magas, és továbbra is emelkedik, az intenzív osztályokon pedig kritikus a helyzet.

A 83 milliós országban a vírus miatt intenzív ellátásra szorulók száma meghaladta az ötezret, és a hónap végére hatezerre emelkedhet, felülmúlva a második hullám csúcsán regisztráltat.

Spahn véleménye szerint a tartományoknak nem szabadna megvárniuk a korlátozásokat országosan kötelezővé tévő szövetségi szintű törvény parlamenti elfogadását, hanem már azt megelőzően éjszakai kijárási korlátozást kellene bevezetni, mert a vírus leginkább a magánösszejöveteleken terjed. Mindezzel együtt meggyőződése, hogy lehet majd üdülni nyáron, és a harmadik negyedévben sikerül befejezni az oltási kampányt. Az utóbbi huszonnégy órában 29 426 fertőzöttet szűrtek ki, nagyjából a másfélszeresét az egy héttel korábbinak. Emellett egy nap alatt 293 halálesetet jelentettek, ezzel a németek most is Európa legsikeresebben védekező országai közé tartoznak.

Összevetésképpen, a több mint nyolcszor kisebb Magyarországon 256 fertőzött vesztette életét szerdán, lakosságarányosan pedig Magyarország – Gibraltár és Csehország után – a harmadik a koronavírussal összefüggő halálozások számában a világon, a Worldometers adatai szerint.

Fotó: NurPhoto via AFP

Eközben az 1,4 milliárdos lélekszámú Indiában most először 200 ezer fölé emelkedett a napi fertőzések száma, jelentősen túlterhelve az ellátórendszert. Számos kórházban az ágy- és oxigénellátás hiányáról számoltak be, emiatt pedig Mumbai pénzügyi központjában is korlátozásokat kellett elrendelni. Ugyanakkor az ország északi részén zarándokok százezrei vonultak szerdán egy vallási fesztiválra, ami újabb fertőzéshullámot válthat ki a térségben.

Újabb csúcson a járvány terjedése, lezárják Indiát

Még március végén tartották a hindu tavaszünnepet, bő két héttel utána új csúcsra emelkedett az új Covid–19-fertőzöttek száma.

A Fülöp-szigeteken és Thaiföldön is a napi esetszám legerőteljesebb növekedését tapasztalták a járvány kitörése óta, és mindkét országban a túlterhelődés határán van az egészségügyi rendszer. Sok család a közösségi médiában terjedő információkra támaszkodva próbál olyan kórházat találni, ahol még fogadni tudják a betegeket. A 70 milliós Thaiföldön jelenleg 8973 beteget kezelnek kórházban, igaz ott a helyi szabályok szerint minden pozitív teszteredménnyel be kell feküdni.

Korlátozások bevezetésére kényszerül Kambodzsa a fővárosban és néhány vidéki régióban, mivel a február végén kezdődött járványhullám óta az esetek száma csaknem tízszeresére, 4874-re emelkedett. Banglades szerdától az egész országra kiterjedő egyhetes szigorú korlátozást vezetett be, miután az új esetek száma itt is rekordot döntött.

A járványgörbe felívelése a térségben a szűkös kórházi kapacitásokon túl azért is aggasztó, mert az oltóanyaghoz való hozzáférés és az átoltottság a legtöbb országban rendkívül alacsony.

Az alacsonyabb jövedelmű Thaiföld a lakosság 0,4 százalékát oltotta be eddig, ezzel szemben például a közeli gazdag Szingapúr már 14,6 százaléknál tart. Vakcinaszűke miatt Japánban is alacsony az átoltottság, és a járvány ismét egyre súlyosabbra fordul, ezért az ország jelenleg azt mérlegeli, mégis lemondja az idei tokiói olimpiát, kevesebb mint 100 nappal a játékok tervezett kezdete előtt – derült ki Tosihiro Nikai, a kormányzó Liberális Demokrata Párt főtitkárának a TBS televízió számára adott nyilatkozatából.

Németország Thaiföld koronavírus járvány Kambodzsa Japán tokiói olimpia Banglades India Fülöp-szigetek
Kapcsolódó cikkek