Közélet

Az EMA engedélyezi a 12-15 évesek oltását Pfizer-vakcinával

Az mRNS-vakcinák használatát hasonlóan két dózissal ajánlják, mint a 16 év felettiek esetében.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) javasolta a Pfizer/BioNTech oltások engedélyezését a 12 és 15 éves korosztályban is. A vakcinát 16 éves kor felett már eddig is alkalmazták, most azonban még fiatalabbak esetében is ajánlják – írja az EMA honlapján.

Az mRNS-vakcinák használatát hasonlóan két dózissal ajánlják, mint a 16 év felettiek esetében.

Az oltást 2260 fiatalon tesztelték, és azt találták, hogy hasonló immunreakciót váltott ki mint az idősebb emberek esetében.

Fotó: Christof STACHE / AFP

A gyermekeknél tapasztalt mellékhatások hasonlóak a 16 éves vagy annál idősebbekéhez. Ezek közé tartozhat az injekció beadásának helyén fellépő enyhe fájdalom, a fáradtság, fejfájás, izom- és ízületi fájdalom, hidegrázás és láz. A hatások általában enyhék, és az oltástól számított néhány napon belül elmúlnak.

Kiemelték: a vakcina előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

A német BioNTech vállalat az egyesült államokbeli Pfizerrel együttműködve a hírvivő RNS (mRNS)-alapú vakcinát fejlesztett ki. A hírvivő RNS (mRNS) molekulák segítségével ártalmatlan vírusfehérje-szakaszok termelődnek az emberi szervezetben, így a szervezet immunválaszt alakít ki a későbbi fertőzés megelőzésére vagy leküzdésére. Amikor az ember védőoltást kap, a sejtjei leolvassák a genetikai utasításokat, és a vírus külső felületén elhelyezkedő úgynevezett tüskefehérjék kisebb elemeit állítják elő. Az élő vírus ezeket használja arra, hogy bejusson a test sejtjeibe, szaporodjon és ezáltal okozzon betegséget. A védőoltás után az emberi szervezet immunrendszere idegen anyagként azonosítja ezt a fehérjét, és természetes védekezésként antitesteket és fehérvérsejteket termel ellene.

Az Európai Unió december 21-én engedélyezte a BioNTech/Pfizer-vakcina alkalmazását az EU-ban. Ez az első oltóanyag, amely engedélyt kapott az uniós használatra. A koronavírus elleni oltások beadása karácsonykor kezdődött meg a tagországokban.

Belgium korlátozza a J&J vakcina használatát egy beoltott halála után

A belga kormány közleményében azt írja, hogy a korlátozás ideiglenes.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek