Közélet

Az EU hívatja a fehérorosz nagykövetet a Ryanair incidens miatt

Az unió intézményei és tagállamai határozottan elítélik a Ryanair járatának hétvégi minszki földre kényszerítését, már hétfőn döntés születhet.

Az bekérette Fehéroroszország nagykövetét, akit arról tájékoztattak, hogy az EU intézményei és tagállamai határozottan elítélik a Ryanair járatának hétvégi minszki földre kényszerítését és a gépen utazó, őrizetbe vett újságíró szabadon bocsátására szólítottak fel – közölte az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) hétfőn.

Az Európai Unió hétfői csúcstalálkozóján döntés születhet szankciók bevezetéséről Fehéroroszországgal szemben

- hangsúlyozta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben.

Michel a tagállami csúcsvezetők kétnapos tanácskozására megérkezve megerősítette: az értekezlet napirendjére veszi az incidenst, ide értve a járaton utazó, Minszkben előállított Raman Prataszevics ellenzéki aktivista és újságíró ügyét is.

Határozott válaszlépésekre van szükség, ugyanis a fehérorosz hatóságok cselekedete fenyegetést jelent a nemzetközi biztonságra és a nemzetközi civil repülésre egyaránt – mondta a tanács elnöke.

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai főképviselő kérésére Stefano Sannino, az EEAS főtitkára azt közölte Aljakszandr Miknevics fehérorosz nagykövettel, hogy

az EU megengedhetetlennek tartja egy polgári repülőgép leszállásra kényszerítését, ami veszélyeztette az utasok és a személyzet biztonságát, illetve elítéli az egyik utas, Raman Prataszevics letartóztatását.

Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Kenzo Tribouillard

Az EU álláspontja szerint a felháborító intézkedés a fehérorosz hatóságok egy újabb kirívó kísérlete arra, hogy minden ellenzéki hangot elhallgattassanak. Az Európai Unió Prataszevics azonnali szabadon bocsátására szólít fel. Közölte azt is, hogy az elfogadhatatlan fellépés ügye az Európai Tanács hétfőn kezdődő csúcstalálkozójának napirendjére kerül. Az Európai Unió mérlegelni fogja az incidens következményeit, beleértve intézkedések meghozatalát a felelősökkel szemben – tette hozzá a főtitkár.

A Ryanair ír légitársaság repülőgépe vasárnap előre nem tervezett leszállást hajtott végre Minszkben, ahol őrizetbe vették a járaton utazó Raman Prataszevicset, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét.

A Kreml nem érti a felháborodást az eltérített Ryanair-gép ügyében

A nemzetközi repülésügyi normák szempontjából az illetékes hatóságok hivatottak értékelni – véli Peszkov.

 

földre kényszerítés Minszk eltérítés Fehéroroszország repülőgép Európai Unió Ryanair
Kapcsolódó cikkek