BUX 51,946.86
+1.26%
BUMIX 4,349.07
+1.83%
CETOP20 2,359.97
+0.75%
OTP 17,895
+1.39%
KPACK 16,800
0.00%
0.00%
+2.18%
-0.27%
+0.22%
ZWACK 16,400
0.00%
+0.85%
ANY 1,605
+1.58%
RABA 1,510
-0.33%
0.00%
-0.23%
-1.11%
+2.11%
OPUS 249.5
+1.84%
+0.62%
+1.61%
+0.90%
+0.94%
OTT1 149.2
0.00%
+4.80%
MOL 2,446
+1.49%
+1.01%
ALTEO 1,395
+2.57%
+1.12%
+4.00%
EHEP 1,945
+2.37%
0.00%
+3.79%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
+1.24%
+0.23%
0.00%
0.00%
SunDell 37,400
0.00%
+1.52%
0.00%
-4.09%
0.00%
0.00%
+0.96%
Forrás
RND Solutions
Közélet

Csínján kell bánni a sóval

A WHO napi 5 grammnál kevesebb sófogyasztást ajánl.

Új ajánlásokat fogalmazott meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az élelmiszerek és italok sótartalmának csökkentésére. A szervezet napi 5 grammnál kevesebb sófogyasztást ajánl.

Évente globálisan mintegy 11 millió haláleset köthető a rossz táplálkozáshoz, ebből hárommillió haláleset hozható kapcsolatba a túlzott sófogyasztással.

Számos gazdag országban, de egyre inkább az alacsonyabb jövedelmű országokban is a sóbevitel jelentős része a feldolgozott élelmiszerekből származik, köztük a kenyérből, gabonafélékből, feldolgozott húsokból, valamint a tejtermékekből, beleértve a sajtot is – figyelmeztetett a WHO szerdán közzétett jelentésében.

A nátrium-klorid a só kémiai elnevezése, a nátrium pedig egy olyan ásványi anyag, amely szabályozza a szervezetben lévő víz mennyiségét. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója szerint a hatóságoknak olyan irányelveket kell kialakítaniuk, amelyek csökkentik a sófogyasztást, emellett fel kell világosítaniuk az embereket a helyes táplálkozásról. A főigazgató hozzátette, hogy

az élelmiszeriparban valamint az üdítőitalgyártásban vissza kell fogni a felhasznált só mennyiségét.

Fotó: Getty Images

A WHO 64 élelmiszer- és italkategóriában határozta meg a referenciaértékeket, hogy iránymutatást adjon a 194 tagállam egészségügyi hatóságai számára az élelmiszer- és italgyártókkal folytatott tárgyalásokon. Az ajánlás szerint például a burgonyachipsek legfeljebb 500 milligramm nátriumot tartalmazhatnak 100 grammnyi adagonként, a piték és sütemények legfeljebb 120 milligrammot, a feldolgozott húsok pedig legfeljebb 360 milligrammot.

A túlzott étrendi nátriumbevitel növeli a vérnyomást és következésképpen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokok közé tartoznak, globálisan az összes nem fertőző betegségből eredő halálozás 32 százalékát okozzák.

A magas nátriumbevitel összefüggésbe hozható az elhízással, a krónikus vesebetegséggel és a gyomorrákkal is – közölte a szervezet. A WHO azt ajánlja, hogy az emberek naponta kevesebb mint 5 gramm sót fogyasszanak (vagy kevesebb mint 2 gramm nátriumot). A nemzetközi szervezet 2013-ban kitűzött globális célja az volt, hogy 2025-re 30 százalékkal csökkenjen a lakosság átlagos sófogyasztása. „A világ jelenleg nem halad jó úton, ennek a célnak az elérésében” – figyelmeztetett a főigazgató.

Kapcsolódó cikkek