Közélet

Csökkent a szennyvízben mért koronavírus örökítőanyag mennyisége

A járvány csökkenő tendenciát mutat, a szennyvízadatokban is mérséklődik a koronavírus örökítőanyagának a mennyisége. A halálos áldozatok száma meghaladta a 29 ezret.

Országszerte mérséklődik a szennyvízmintákban a koronavírus örökítőanyagának a mennyisége, Debrecenben, Győrben, Kaposváron, Debrecenben és Budapesten is csökkenő adatokat regisztráltak – mondta Galgóczi Ágnes a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi főosztályvezetője az operatív törzs tájékoztatóján.

Az elmúlt 24 órában 382 új koronavírus fertőzöttet azonosítottak és elhunyt 64 többségében idős, krónikus beteg – tette hozzá. Kiemelte:

a járvány kezdete óta már 29 277 beteg hunyt a Covid-19 szövődménye miatt.

Jelenleg 2197 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 251-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány ugyan lecsengőben van, de még mindig be kell tartani a védelmi intézkedéseket. A vakcinaszállítmányokkal kapcsolatban elmondta,

kedden újabb 334 620 adag Pfizer/BioNTech szállítmány érkezik Magyarországra.

Galgóczi Ágnes
Fotó: MTI

Kiemelte, hogy már több mint 5 millió 76 ezren regisztráltak oltásra és 84 százalékuk meg is kapta a védőoltást.

Az oltásokkal kapcsolatban elmondta: kedden is folytatódik a regisztrált és időpontot foglalt 16-18 évesek oltása a kórházi oltópontokon. Arra kérte a tiniket, hogy ne felejtsék otthon a szülői hozzájáruló nyilatkozatot. Kiemelte, korlátozott mennyiségben lehet még foglalni Szputnyik és AstraZeneca oltásokat az időpontfoglalóban, és még kevés Pfizert is annak, akik SMS-t kapott.

A Sinopharm-oltásokat továbbra is folyamatosan hirdetik a kórházak – tette hozzá. A háziorvosok Sinopharm, Janssen és Moderna vakcinákkal tudják folytatni az oltásokat.

Hangsúlyozta: már ingyen le lehet tölteni azt a mobilalkalmazást, amely igazolja az oltás tényét, ez az applikáció képes a védettségi igazolvány kiváltásra is.

járvány fertőzés vakcina koronavírus járvány szennyvízadatok oltás Galgóczi Ágnes pandémia Pfizer/Biontech
Kapcsolódó cikkek