Közélet

Ismét változik a praxisrendelet

A praxisközösségek teljesítményének ellenőrzése is bekerült a rendeletmódosításba.

Megjelent a praxisközösségekről szóló kormányrendelet módosítása a Magyar Közlönyben. Vannak részei melyek csak 2022. január elsejétől vagy csak 2023. január elsejétől lépnek életbe.

A rendelet hatálya háziorvosokra, házi gyermekorvosokra, fogorvosokra, továbbá háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi szolgáltatókra, valamint az önálló orvosi tevékenységről szóló kormányrendelet szerint a paxiskezelőre terjed ki.

Változás például, hogy a praxiskezelő, illetve a területi kollegiális szakmai vezető ellenőrizheti például a prevenciós rendelés teljesítését is.

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Hiányosság esetén határidő megjelölésével felhívja a praxisközösséget a nyilatkozatban vállaltak teljesítésére és annak igazolására. Indokolt hiányosságok esetén a praxiskezelő a praxisközösséget törölheti a nyilvántartásból is.

Korábban Békássy Szabolcs országos kollegiális háziorvosi szakmai vezető a Népszavának arról beszélt, hogy a betegek a praxisközösségek megalakulása után annyit biztosan érzékelnek majd, hogy

a jogszabályban előírt heti 15 órás háziorvosi rendelés öt órával megnyúlik. Hetente öt órában prevenciós rendelést kell biztosítani.

Azt, hogy ezt az ellátást hogyan különíti el, melyik órát nevezi majd prevenciós rendelésnek és ezt milyen körülmények között biztosítja az orvos, azt rábízzák.

háziorvosok Magyar Közlöny fogorvosok orvosok egészségügy praxisközösségek
Kapcsolódó cikkek