Közélet

Kétmillió embert evakuáltak Indiában a vihar miatt

India keleti partvidékére lecsapott a Jaasz ciklon. A vihar elől tömegeket kellett kitelepíteni.

Az északkelet-indiai Nyugat-Bengál államban több mint egymillió embert irányítottak az óvóhelyekre, a szomszédos Odisában pedig több mint 500 000 embernek kellett elhagynia otthonát. Bár a menedékhelyekre kitelepítettektől a hatóságok azt kérték, tartsák be a járványügyi előírásokat, és a kitelepítetteket maszkkal, kézfertőtlenítőkkel is ellátták, a zsúfolt óvóhelyeken erre nem nagyon van lehetőség.

A Jaasz nevű vihar erőteljes széllökésekkel, amelyek az óránkénti 165 kilométeres sebességgel érte el a szárazföldet. Tíz napon belül ez a másik erős trópusi vihar, a Tauktae nevű ciklon tombolásakor több mint 150-en vesztették életüket az ország nyugati partjainál.

Fotó: Dibyangshu SARKAR / AFP

Legutóbb tavaly májusban söpört végig nagyobb ciklon a térségen. Az Amphan nevű trópusi vihar India keleti partjain és a szomszédos Bangladesben is nagy pusztítást okozott. Az ítéletidőben több mint százan vesztették életüket, és milliók maradtak áram nélkül.

Április és november között gyakran alakulnak ki ciklonok a Bengáli-öböl felett, ezek aztán romba döntött épületeket és elárasztott területeket hagynak maguk mögött, főleg a partvidékek mentén. A legpusztítóbb ciklon 1999-ben csapott le Odisára. Akkor mintegy 10 ezren vesztették életüket és 15 milliónyian váltak földönfutóvá.

https://www.vg.hu/kozelet/egeszsegugy-kozelet/indian-kivul-is-terjedhet-a-feketegomba-fertozes-3786013/

trópusi vihar ciklon India
Kapcsolódó cikkek