Közélet

Közelít a mézesbödönhöz Max Verstappen

Bár egyre nagyobb a konkurencia, a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton továbbra is állja a sarat, a brit címvédő ráadásul Michael Schumacher és Ayrton Senna rekordját is beállította. A Formula–3-as kísérőprogram révén a magyaroknak is volt érdekeltségük a Spanyol Nagydíjon.

A címvédő és hétszeres világbajnok Lewis Hamilton nyerte a Forma–1-es Spanyol Nagydíjat, ezzel növelve előnyét az összetett pontversenyben. A Mercedes 36 éves brit pilótájának ez volt az idei harmadik és pályafutása 98. futamgyőzelme, Spanyolországban már hatodszor diadalmaskodott. Hamilton mögött a második helyen a legnagyobb riválisa, Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője végzett, míg a dobogó alsó fokára Valtteri Bottas, a Mercedes finn pilótája állhatott fel. Izgalmasan indult a futam, miután a rajtot Verstappen hajszálnyival jobban kapta el, mint a pole pozícióból startoló Hamilton, aki az első kanyarban nem is tudta megvédeni helyét a határozott manőverrel támadó hollanddal szemben. Az élen zajló csata miatt a harmadikként érkező Bottasnak kicsit lassítania kellett, ezt pedig a negyedikként rajtoló Charles Leclerc használta ki a Ferrari volánja mögött.

Bár a biztonsági autó is megjelent, mert Cunoda Juki (Alpha Tauri) versenyautója műszaki hiba miatt leállt, a folytatásban sok minden múlott a bokszkiállásokon. Barcelonában 66 kört, 308,4 kilométert kellett megtenni, Hamilton 14 körrel a leintés előtt előzte meg Bottast, és jött fel a második helyre, a 60. körben pedig Verstappent is utolérte, és első próbálkozásra lehagyta. A hajrában érdemi változás már nem történt, Lewis Hamilton pedig ezzel a sikerrel beérte az örökranglistán a hozzá hasonlóan hétszeres vb-győztes német Michael Schumachert, aki pályafutása során szintén hatszor győzött a Spanyol Nagydíjon. A világbajnokság a jövő hét végén Monacóban folytatódik.

„Lewis Hamilton és a Mercedes győzelme a Spanyol Nagydíjon kiváló emlékeztető volt mindenki számára, hogy milyen lenyűgöző kombinációt alkot a világbajnoki címvédő és csapata. A siker kulcsa Hamilton könyörtelen vezetési stílusa, valamint egy okos és átgondolt stratégia párosítása volt” – idézte a nemzetközi sajtószemlében a The Guardian sorait az MTI. A Daily Mail továbbment, a beszámolójában az áll, hogy „Lewis spanyol leckét adott Maxnak”. A spanyol AS pedig Lewis Hamiltont méltatva úgy fogalmazott, hogy „érettség, tapasztalat, intelligencia, ravaszság, derű, tehetség – ezek a kiválóságra való törekvés nélkülözhetetlen összetevői, amelyek egy profi sportoló karrierjének bizonyos pontján megfelelő mértékben egyesülnek”. A lap arra is kitért, hogy Verstappen a jövő, de Hamilton kétségtelenül még mindig jelen van.

A legfrappánsabb diagnózist azonban a szintén spanyol Mundo Deportivo adta:

Max Ver­stap­pen már majdnem odaért a mézes­bö­dön­höz, amikor hat körrel a vége előtt Lewis Ha­milton lehagyta.

Max Verstappen
Fotó: JAVIER SORIANO / AFP

Az osztrák Kronen Zeitung szerint „a Red Bull optimistán utazott el a Spanyol Nagydíjra, de ott meg kellett élnie, hogy Hamilton sorozatban ötödször győz – ehhez hasonlót csak egyetlen versenyző ért el eddig a Forma–1 történetében, mégpedig Ayrton Senna, aki Monacóban nyert egymás után öt alkalommal”. A svájci Tages-Anzeiger pedig arról értekezett, hogy „Verstappent kijátszották a Mercedesnél dolgozó zsenik. A holland versenyző mindent jól csinált, már az első kanyarban megelőzte Lewis Hamiltont, mégsem tudta megnyerni a Spanyol Nagydíjat”.

Magyar vonatkozása is volt a Spanyol Nagydíjnak, hiszen a száguldó cirkusz kísérőprogramjaként futó Formula–3-ban Tóth László is részt vett. Az első versenyhétvégéjén folyamatosan gyorsulni tudott, megbízható teljesítmény és konstans fejlődés jellemezte a magyar versenyzőt Barcelonában. A húszéves pilóta a pénteki időmérő edzésen egy másodpercet tudott javítani a köridején az aznap délelőtti szabadedzésen elért eredményéhez képest, így a 27. rajtpozícióból kezdhette mindhárom futamot.

Már az első napon sok tapasztalatot gyűjtöttem, és rengeteget tanultam például arról, hogy a Formula–1-es mezőny milyen szinten felgumizza a pályát. Egy kicsit meg is lepett, hogy mennyivel gyorsabban lehetett menni, miután előttünk F1-es szabadedzést rendeztek

– mondta Tóth László. A két szombati, valamint a vasárnapi futamon is sikerült kimaradnia a veszélyes szituációkból, és az egész hétvége tekintetében elmondható, hogy megóvta az autót, egyszer sem csúszott ki a sóderágyba, és mindhárom versenyen célba ért. Az első futamon 27., a másodikon 23., a harmadikon pedig 26. lett.

Tóth László összességében úgy értékelt, hogy sok munka vár még rájuk a csapattal, de van egy jó kiindulási alap, amire tudnak építkezni.

Ahogyan már a szezon előtt is elmondtam, egyelőre nem helyezésekben gondolkodunk, hanem abban, hogy folyamatos legyen a fejlődés, ami ezen a hétvégén meg is mutatkozott. A Formula–3 teljes mezőnye Jerezbe utazik, ahol kollektív tesztet rendeznek szerdán és csütörtökön. A következő versenyhétvégére a Formula–1-es Francia Nagydíj betétprogramjaként kerül majd sor június 25. és 27. között a Paul Ricard-versenypályán.”

Lewis Hamilton Forma-1 formula-1 autóverseny Max Verstappen
Kapcsolódó cikkek