Közélet

Lazítások jönnek Szlovéniában, pedig megjelent az indiai mutáns

Nyitnak a középiskolák, egyetemek a mozik és a kaszinók, újra lehet rendezvényeket is szervezni szomszédunkban.

A ljubjanai kormány szerdai döntésének eredményeként a középiskolai és egyetemi diákok visszatérnek az iskolákba,

lehet kültéri és beltéri sport-, kulturális és más jellegű rendezvényeket szervezni,

de egyelőre csak ülőhelyeseket.

Fotó: Robert Harding / robertharding via AFP

Zárt helyen ezek csak fele kapacitással mehetnek és a rendezvények látogatása a védettség igazolásához kötött, ami történhet oltási bizonyítvánnyal, igazolással arról, hogy az illető átesett a koronavírus-fertőzésen, illetve PCR- vagy gyors antigénteszttel.

Szintén fele kapacitással nyithatnak a mozik és a kaszinók, ám ezeket is csak védettséggel rendelkező személyek látogathatják. Megnő a vendéglátóhelyek nyitvatartása is, a korábbi 7 és 19 óra közötti időszak helyet már reggel 5-től 22 óráig nyitva tarthatnak.

Szlovéniai sajtóinformációk szerint közben déli szomszédunknál is azonosították a koronavírus először Indiában felfedezett, B.1.617 elnevezésű változatát. A mutációt a ljubljanai orvostudományi egyetem Mikrobiológiai és Immunológiai Intézete (IMI) mutatta ki egy április 20-án vett mintából, és töltötte fel a globális adatbázisba. A rendelkezésre álló információk szerint az indiai változat fertőzőbb, mint a korábban ismert variánsok. A kutatások első eredménye szerint az emberi immunrendszer kevésbé képes reagálni erre a mutációra, amit a WHO aggasztónak nevezett a napokban.

Montenegró a lépéstől a turizmus újraéledését reméli, a szükséges tesztek költségeinek eltörlése ugyanis vonzó lehet a tengerpartra vágyók számára.

 

COVID-19 Szlovénia koronavírus
Kapcsolódó cikkek