Közélet

Macron a béke fontosságát hangsúlyozta Netanjahunak

Izraelnek joga van megvédenie magát, ugyanakkor aggodalmát fejezte ki a Gázai övezetben élő civilek sorsa miatt.

Emmanuel Macron francia elnök a közel-keleti konfliktusról egyeztetett telefonon Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel pénteken, és aláhúzta a békéhez való visszatérés szükségességét – adta hírül a Reuters.

A telefonbeszélgetés során Macron kiemelte:

Izraelnek joga van megvédenie magát, ugyanakkor aggodalmát fejezte ki a Gázai övezetben élő civilek sorsa miatt.

A francia államfő egyúttal együttérzéséről biztosította Netanjahut a Hamász radikális palesztin szervezet és más szélsőséges csoportok rakétatámadásainak áldozatai miatt, illetve újból elítélte a csapásokat – állt a párizsi elnöki hivatal közleményében.

Emmanuel Macron (b) és Benjámin Netanjahu (2020.01.22.) Fotó: RONEN ZVULUN / POOL / AFP

Macron egyúttal megerősítette: országa minden megtesz az ENSZ Biztonsági Tanácsának vasárnapi ülésén a feszültség csökkentése érdekében.

A francia államfő csütörtökön Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is egyeztetett.

Az elmúlt napokban kiéleződött a feszültség a Közel-Keleten, és Kelet-Jeruzsálemben összecsapásokra, tüntetésekre került sor. Ezt követően rakétaháború tört ki a Gázai övezetet uraló Hamász és Izrael között. A helyi hatóságok adatai szerint hétfő óta 119 palesztin, köztük 31 gyerek vesztette életét a Gázai övezetben, és 830-an sebesültek meg. Izraelben kilencen meghaltak és több százan megsebesültek a rakétatámadásokban. A zsidó államra kilőtt körülbelül 1800 rakéta mintegy 90 százalékát sikerült megsemmisíteni a Vaskupola nevű rakétavédelmi rendszer segítségével.

Egy 87 éves újabb áldozata van a Hamász rakétatámadásainak

Az izraeli válaszcsapások során csütörtökig 103 palesztin vesztette életét, köztük gyerekek.

 

Netanjahu Izrael Macron palesztína Franciaország telefon
Kapcsolódó cikkek