Közélet

Már péntektől eltörlik a látogatási tilalmat a kórházakban

Korábban arról volt szó, hogy csak hétfőtől látogathatóak a betegek a fekvőbetegeket ellátó intézményekben.

Az operatív törzs úgy döntött, hogy a pünkösdi hétvége miatt már péntektől feloldja a kórházakban a látogatási tilalmat – jelentette be Galgóczi Ágnes a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs tájékoztatóján.

Korábban arról volt szó, hogy csak hétfőtől látogathatóak a betegek a fekvőbetegeket ellátó intézményekben. Galgóczi Ágnes kiemelte, a

továbbra sem látogathatók a koronavírusos betegek. A látogatás feltétele a védettségi igazolvány.

Egy nap egy beteget egy fő látogathat, legfeljebb egy órára. Ugyanakkor, ha lehetőség van az intézmény kertjében találkozni a beteggel, akkor többen is bemehetnek hozzá. A maszkviselése kötelező a látogatók számára.

A magas átoltottságnak és a járványügyi intézkedéseknek köszönhető, hogy a járvány harmadik hulláma elvonulóban van. A járványügyi adatok folyamatosan javulnak – tette hozzá Galgóczi Ágnes.

Folyamatosan zajlik az oltás, közel 4,9 millióan megkapták az első oltást, 2,88 millióan pedig már a második oltáson is túl vannak. Az elmúlt 24 órában 657 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 801 025 főre nőtt a koronavírusos betegek száma. Elhunyt 47 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 427 főre emelkedett.

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP)

Közeledünk az ötmilliomodik beoltott felé. Az online időpontfoglalóban a Sinopharm mellett – a készlet erejéig – Pfizer, Szputnyik és AstraZeneca oltások foglalhatóak. Már nem kell SMS értesítésre várni a Pfizer foglalásához sem.

Magyarország ma a járvány szempontjából védettebb és biztonságosabb, mint bármelyik Európai Uniós ország – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban. Hamarosan elérjük az ötmillió beoltottat, ami után kilenc enyhítés lép életbe:

  • Megszűnik a kijárási tilalom.
  • Megszűnik az üzletek és éttermek nyitvatartási korlátozása.
  • Megszűnik a kötelező maszkviselés a köztereken.
  • Szabad a sport a közterületeken.
  • Magán- és családi rendezvény megtartható 50 fő részvételével.
  • A lakodalmak pedig 200 fő részvételéig korlátozás nélkül megtarthatóak. Szállodákban és éttermekben a helyiség üzemeltetője köteles gondoskodni arról, hogy az ilyen jellegű rendezvényeket külön teremben lehessen megtartani.
  • Szabad a kültéri események szervezése, de itt életben marad egy 500 fős korlát és zárt térben továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni rendezvényeken.
  • A zenés, táncos rendezvényeken továbbra is kötelező a védettségi igazolvány felmutatása.
  • A 16-18 éves korosztály beoltott tagjai mostantól szabadon – felnőtt kíséret nélkül – mehetnek rendezvényekre.
  • Jönnek az újabb enyhítések, viszlát maszk!

    Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott interjúban korszakhatárnak nevezte, hogy a hétvégén meglehet az ötmilliomodik beoltott magyar.

     

    járvány fertőzés kórházak operatív törzs koronavírus járvány koronavírus Müller Cecília pandémia látogatási tilalom
    Kapcsolódó cikkek