Közélet

Már százharmincezren letöltötték a digitális védettségi igazolványt

Száz nap múlva lerakják a debreceni oltóanyaggyár alapkövét, 2022 végén indulhat a termelés.

Száz nap van hátra, amíg lerakják a debreceni oltóanyaggyár alapkövét, ahol 2022 végén meg is indulhat a gyártás. Már több mint 130 ezren töltötték le a védőoltást igazoló, péntektől ingyenesen elérhető mobilalkalmazást – derült ki a koronavírus elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Száz nap múlva lerakják a debreceni oltóanyaggyár alapkövét, 2022 végén indulhat a termelés.

Elindult a visszaszámlálás, 100 nap múlva lerakják a magyar oltóanyaggyár alapkövét Debrecenben – mondta György László, az ITM gazdasági stratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

A járvány megmutatta, hogy a patrióta gazdaságpolitika hasznos volt.

A hazai oltóanyaggyár előkészítése is a koronavírus megjelenése előtt elkezdődött. Korábban előfordult vakcinahiány Magyarországon, ezért az ellátásbiztonság érdekében mindenképp szükség volt rá. Az államtitkár szerint egy oltóanyaggyár kifizetődő beruházás, mert a külföldi piacokon is értékesíthetők a vakcinák.

Ebben az iparágban magas a kutatás-fejlesztés aránya, meghaladja a 16 százalékot.

A Debreceni Egyetemen rendelkezésre áll az a tudás, amely a gyár működéséhez, a fejlesztésekhez szükséges – mondta György László.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 639 299 fő, közülük 2 727 165 fő már a második oltását is megkapta

– mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A járványügyi adatok is kedvezően alakulnak: az elmúlt 24 órában 426 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 798 573 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 38 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 213 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 630 976 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 138 384 főre csökkent. 2259 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 258-an vannak lélegeztetőgépen.

Már több mint 130 ezren töltötték le a védőoltást igazoló, péntektől ingyenesen elérhető mobilalkalmazást

- közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a hétfői online sajtótájékoztatón.

A lakossági szolgáltatást igénybe vevők mellett a szolgáltatói letöltési lehetőséggel 34 ezren éltek. A mobilalkalmazás jelenleg tesztüzemben működik. Az applikáció igazolja az oltás tényét, ezzel a védettségi igazolvány kiváltására is alkalmas – mondta Kiss Róbert.

Azokon a helyeken, ahol a látogatás védettségi igazolványhoz kötött, a szolgáltató az igazolvány felmutatása helyett QR-kód leolvasásával is ellenőrizheti az oltottság tényét – mondta az alezredes.

Összesen 426 az új fertőzöttek száma itthon

Lehet még foglalni Szputnyik és AstraZeneca oltásokat az időpontfoglalóban, és keddig még kevés Pfizert is annak, akik sms-t kaptak.

 

járvány applikáció alkalmazás operatív törzs koronavírus Müller Cecília
Kapcsolódó cikkek