Közélet

Megbecsültnek érzik magukat a fiatalok a munkahelyükön

Optimista várakozásokkal néznek a fiatalok a jövőbe a munkaerő piacon.

Optimizmus jellemzi a fiatalokat munkaerő piaci helyzetük kapcsán – derül ki a K&H Bank kutatásából. A 19-29 év közötti korosztály vizsgáló felmérés szerint sosem érezték ennyien azt, hogy megbecsülik őket a munkahelyükön.

A K&H ifjúsági indexe szerint a fiatalok 61 százaléka érzi stabilnak a munkahelyét, ami a járvány mélypontján – 2020 3. negyedévében – mért 50 százalék alatti értékhez képest komoly növekedés.

Fotó: Shutterstock

A fiatalok 49 százaléka érzi azt, hogy megbecsülik a munkahelyén

ami a 2012 óta tartó kutatás során az eddig mért legmagasabb érték

és a tavalyi év hasonló időszakában mért 39 százalékhoz képest is 10 százalékos növekedés.

A bérekkel kapcsolatban az optimizmus még inkább jelentős, a megkérdezettek 27 százaléka vár inflációt meghaladó mértékű béremelést, ami kifejezetten magas érték, az előző negyedévben erre mindössze 17, míg 2020 második és harmadik negyedévében 14 és 13 százalék számított erre.

A fizetésemelésre elsősorban a férfiak számítanak, 34 százalékuk számít erre, míg a nőknél ez az arány mindössze 17 százalék, viszont a fizetése csökkenésére csupán a megkérdezettek 4 százaléka számít.

A K&H ifjúsági index segítségével 2020 év végén a fiatalok megtakarítási szokásait is vizsgáltuk, amikor is kiderült, hogy a fiatalok 23 százaléka takarékoskodik rendszeresen. A munkahelyi megbecsültség és stabilitás hozzá fog járulni a takarékoskodási kedv növekedéséhez, amit az esetleges fizetésemelés még inkább fellendít. Jó, hogy ma már a megtakarításokat akár a mobilbankon keresztül is be lehet fektetni, így is biztosítva a magasabb hozam lehetőségét.

– mondta el még Árva András, a K&H Lakossági marketing szegmens vezetője.

fiatal magyar munkaerőpiac K&H Bank munkaerőpiac bérek
Kapcsolódó cikkek