Közélet

Június 1-től lehet táborokat szervezni Magyarországon

A kormány a jövő heti ülésén tárgyal a korlátozó intézkedések további enyhítéséről.

Pünkösd után után fogja elérni Magyarország az 5 milliós oltottságot, így a kormány a jövő heti ülésén tárgyal a korlátozó intézkedések további enyhítéséről

– közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

Hozzátette, bárhogy is alakul az oltások száma, május 28-tól meg lehet tartani az esküvőket és lakodalmakat. Június elsejétől indulhat a táborozás is. A kormány számításai szerint egyébként május 26-28-án érhető el az ötmillió beoltott. A regisztráltak száma egyébként elérte az ötmilliót.

A miniszter elmondta, terveik szerint minden magyar állampolgár, aki külföldön, azaz az az OECD, vagy a tagállamában, továbbá Oroszországban és Kínában kapott oltást, az igazolások kormányhivatali bemutatása után kaphat magyar védettségi igazolványt.

Csütörtökön kezdődik a 16 és 18 év közöttiek oltása, a korosztályból összesen 96 ezren regisztráltak, és keddig meg is kapják a vakcinát.

A miniszter elmondta, több vakcinát tartottak fent az említett korosztálynak, mint ahányan regisztráltak, így 144 ezer pfizer vakcina beadására foglalhatnak időpontot azok, akik sms-t kaptak erről.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A miniszter elmondása szerint azokat keresték meg sms-ben, akik a legrégebben regisztráltak, de eddig még nem kaptak oltást.

Azok a külföldön élő magyar állampolgárok is kaphatnak védettségi igazolványt, akik valamelyik EU, NATO, vagy OECD tagállamban kaptak oltást, illetve Oroszországban vagy Kínában.

Az erről szóló részletszabályok a napokban elkészülnek, és jövő héttől már igényelhetők lesznek az igazolványok.

Elkészült a védettségi applikáció – de még nem élesítették – , amellyel igazolni lehet majd az oltottságot,

azokat a védettségi igazolványokat azonban nem váltja ki, amelyeket a fertőzésen átesettek kapnak. Az applikáció az EESZT-ből szerzett adatok alapján mutatja a védettséget.

A héten benyújtotta a kormány az Európai Uniónak a helyreállítási tervet, a dokumentum néhány napon belül elérhető lesz a kormányzati honlapon. A terv szerint továbbra is az egészségügyi rendszer fejlesztésére fordítaná a kormány a források 34,1 százalékát, a környezetbarát közlekedés fejlesztésére a 25 százalékát, az oktatás átfogó fejlesztésére pedig 20,5 százalékát. A terv kéthónapos ellenőrzésen megy át, amely most kezdődik, és ezt követően egy hónapon belül hagyja jóvá az EU.

koronavírus Kormányinfo
Kapcsolódó cikkek