Magyar gazdaság

Külföldről érkező oxigénnel élhet túl India

Lelassulhat a világ hatodik legnagyobb gazdaságának talpra állása a koronavírus-járvány miatt. India oxigénből és vakcinából is külföldi segítségre szorul, már meg is érkeztek az első szállítmányok.

Árad az orvosi felszerelés a világ minden tájáról Indiába, ahol kedden végre némileg csökkent az új koronavírus-fertőzések száma, a hétfőit 350 ezret meghaladó után 323 ezernél valamivel több esetet jelentettek.

Rijo M. Johns, a keralai Indian Institute of Management egészségügyi közgazdásza szerint azonban a csökkenés nagyrészt csak annak köszönhető, hogy a korábbinál is kevesebb embert tesztelnek. Kedden hajnalban Nagy-Britanniából megérkezett Újdelhibe az első szállítmány többek között százezer lélegeztetőgéppel és 95 oxigén-koncentrátorral, Franciaország olyan generátorokat küld, amelyek egy éven keresztül képesek 250 kórházi ágy számára elegendő oxigént biztosítani.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) négyezer oxigén-koncentrátort szállít hamarosan, és még Kína is felajánlotta a segítségét,

pedig a kétoldalú viszonyt feszültté tette az egy éven keresztül tartó katonai szembenállás egy vitatott határszakasz miatt. Igaz, Peking elsősorban a kínai vállalatokat bátorítja együttműködésre. Emellett megérkezett a járvány gócpontjának számító fővárosba az első „oxigénexpressz” a keleti Csattiszgar államból hetven tonna oxigénnel, és a hadsereg is a kórházak rendelkezésére bocsátja a készleteit.

Fotó: Foreign, Commonwealth & Development Office / AFP

Az amerikai kereskedelmi kamara figyelmeztetett, hogy a világ hatodik legnagyobb gazdaságának talpra állása megtorpanhat a járvány miatt, és ennek globális következményei lesznek.

Arra számítunk, hogy a helyzet tovább romlik majd, mielőtt javulna

– mondta a Reutersnek Myron Brilliant, a kamara ügyvezető alelnöke.

Aggodalmával nincs egyedül: Gita Gopinath, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezető közgazdásza is úgy véli, hogy a járvány újabb hulláma miatt esetleg módosítani kell a szervezet korábbi előrejelzését.

Az IMF az indiai 12,5, a S&P Global Ratings 11 százalékos növekedésére számított 2021-ben, a gazdaság azonban lelassulhat a második negyedévben.

Az Oxford Economics már módosította is 11,8 százalékról 10,2 százalékra a növekedési kilátásokat az egészségügyre nehezedő növekvő nyomás, a lassú oltási kampány és amiatt, hogy nincs meggyőző kormányzati stratégia a járvány megfékezésére.

Figyelmeztető jel, hogy a Nomura indiai üzleti aktivitást mérő indexe (NIBRI) 8,5 ponttal, 75,9 pontra, tavaly augusztus óta nem látott mélységbe zuhant a múlt héten. A japán pénzügyi holding ugyanakkor optimista, arra számít, hogy a járvány gazdasági hatásai korlátozottak maradnak az áprilisi-júniusi időszakban. Ezt arra alapozzák, hogy az olyan szektorok, mint a feldolgozóipar, a mezőgazdaság, az otthonról végzett munka és az online alapú szolgáltatások rugalmasan teljesítenek a járvány dacára is.

Fotó: Faisal Khan / NurPhoto / AFP

Az előrejelzéseket azonban nehezíti, hogy nem tudni, lesznek-e újabb országos korlátozások;

Narendra Modi kormányfő egyelőre nem hajlandó erre, és a szövetségi államokat is arra bátorítja, hogy tartsák nyitva a gazdaságot.

Az indiai járványhelyzet hatással lesz az oltási kampányokra is, elsősorban a fejlődő országokban. India ugyanis a világ egyik legnagyobb vakcinagyártója, de a nemzetközi Covax programon keresztül eddig csak 60 millió adagot exportált – igaz, ez is több mint az az 54 millió dózis, amelyet otthon használtak fel. A kivitelt azonban legalább két-három hónapra leállították, hogy kielégítsék a hazai igényeket, és kapnak segítséget külföldről is.

Az Egyesült Államok is ad majd Újdelhinek az AstraZeneca vakcinájából, amelyet egyébként sem engedélyeztek még az amerikai hatóságok.

Az amerikai Gilead Sciences pedig az általa gyártott vírusellenes Remdesivirből ajánlott fel 450 ezer adagot.

járvány koronavírus oxigén India
Kapcsolódó cikkek