Magyar gazdaság

Jelentés a pokolból: csak a külföldi segítségben bíznak

Az indiai tőzsdén még mindig semmi jele az országot sújtó humanitárius katasztrófának, pedig a koronavírus-fertőzöttek száma még a jócskán visszafogott hivatalos adatok szerint átlépte a 18 milliót.

Az indiai tőzsdeindexek negyedik egymást követő napon erősödtek, csütörtökön az NSE Nifty 50 0,2 százalékkal, a mumbai Sensex mindössze 32,1 ponttal emelkedett, annak ellenére, hogy nem lassul az országban a koronavírus járvány. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint csütörtökön a napi megerősített esetek száma újabb világrekordot döntött, meghaladta a 379 ezret, az összes fertőzötté pedig a 18 milliót az 1,4 milliárd lakosú országban. 24 óra alatt 3645 ember halt meg, de szakértők szerint a valóságban mindhárom adat ennek akár az ötszöröse-tízszerese is lehet.

Fotó: TAUSEEF MUSTAFA / AFP

A humanitárius katasztrófa ellenére a befektetők a tavalyi első hullám okozta fölösleges pánikból megtanulták, hogy a jövőre, a járvány utáni talpra állásra figyeljenek. A gazdaságok világszerte újra életre kelnek, és a várako-zások szerint India is követi majd ezt a trendet

– magyarázta a Reutersnek a piaci reakciót Szaurab Mukerdzsea, a mumbai Marcellus Investment Managers alapítója.

A járvány megállíthatatlannak tűnő terjedésének egyik fő oka az oltási kampány lassúsága. India a világ legnagyobb vakcinagyártója, és a Duke Global Health Innovation Center adatai szerint az újdelhi kormány eddig legalább 205,5 millió adag vakcinát kötött le. Ezzel ugyan az ország a 10. legnagyobb megrendelő a világon – ám ez a mennyiség csak a teljes népesség nyolc százalékának a beoltásához lenne elegendő.

Keddig hivatalos adatok szerint mindössze 147,7 millió adag oltást adtak be,

ami csak első hallásra tűnik soknak, de nem az:

száz főre vetítve mindössze 11 dózist jelent szemben az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban beadott 69-cel.

Az országban az AstraZeneca és a hazai fejlesztésű Covaxin oltóanyagát használják, és április közepén megkapta az engedélyt az orosz Szputnyik V is, amelyből százmillió adagot rendeltek; az első szállítmány május 1-én érkezik.

[enews_gallery id='3707161']

A képre kattintva galéria nyílik

A Reuters tudósítása szerint a vakcina fejlesztését támogató és az értékesítéséért felelős Orosz Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) emellett

megállapodott öt indiai gyártóval, amelyek így még az idén 850 millió adagot állíthatnak elő.

Súlyos gondot jelent a kórházakban az orvosi oxigén hiánya is, és a helyzeten a hazai és nemzetközi nagyvállalatok is próbálnak segíteni, az Amazon például oxigén előállítására szolgáló berendezések légi szállításának, a Xiaomi azok gyártásának a finanszírozásával.

A Maruti Suzuki leállította harianai gyárát, hogy autók helyett oxigént állítson elő, a Goldman Sachs tízmillió dolláros pótlólagos támogatást nyújt az országnak, az IBM pedig 2500 oxigénkoncentrátor árát ajánlotta fel. Oroszországból csütörtökön két repülőgépnyi szállítmány érkezett Újdelhibe, többek között húsz oxigénkoncentrátorral, 75 lélegeztetőgéppel és 22 tonna gyógyszerrel.

Az Egyesült Államok több mint százmillió dollár értékben küld felszerelést, például ezer oxigénpalackot, 15 millió N95-ös maszkot és egymillió diagnosztikai gyorstesztet.

Németországból szombaton várnak 120 lélegeztetőgépet, jövő héten pedig egy mobil oxigénfejlesztő berendezést.

indiai gazdaság vakcina koronavírus járvány oxigénpalack pandémia válság
Kapcsolódó cikkek