Közélet

Washington válaszol egy esetleges orosz agresszióra

Az Egyesült Államok ugyanakkor nem akarja a feszültség további éleződését Moszkvával.

Washington válaszolna bármilyen meggondolatlan vagy agresszív orosz lépésre, de nem törekszik az Oroszországgal fennálló feszültségek további eszkalációjára – mondta hétfő este Londonban Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Blinken, aki a hét vezető ipari hatalom (G7) külügyminisztereinek hivatalosan kedden kezdődő londoni értekezletére érkezett a brit fővárosba, Dominic Raab brit külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján kijelentette:

az Egyesült Államok a viszony további éleződése helyett azt szeretné, ha Oroszországhoz fűződő kapcsolatai stabilabbak, kiszámíthatóbbak lenne.

Fotó: Ben STANSALL / AFP

Ha Oroszország lépéseket tesz ebben az irányban, mi is így teszünk

– tette hozzá.

Blinken kijelentette: Joe Biden amerikai elnöknek alkalma lesz ezt közvetlenül is kifejteni Vlagyimir Putyin orosz államfőnek kettejük találkozóján.

Az amerikai külügyminiszter ugyanakkor nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy mikor várható az amerikai–orosz csúcstalálkozó.

A nyár hozhatja el a Putyin–Biden csúcsot

Az USA jelezte, hogy kész a találkozóra, de az előkészítés munkaszinten még nem kezdődött meg, a csúcsról meghozandó végső döntés még sok tényezőtől függ.

 

Washington amerikai–orosz csúcstalálkozó Egyesült Államok Joe Biden Oroszország Vlagyimir Putyin Moszkva G7 Antony Blinken
Kapcsolódó cikkek