Közélet

A bolgároknak nem kell a vakcina, eladományozzák

Az legkevésbé átoltott országa,

Bulgária 150 ezer adag koronavírus elleni vakcinát adományoz szomszédainak, mert olyan lassan vánszorog a helyi oltási kampány, hogy halmozódnak a készletek

– jelentette a Bloomberg.

Bulgáriában a népesség kevesebb, mint húsz százaléka kapott már legalább egy oltást, szemben a 40 százalékos európai uniós átlaggal és az 54 százalék feletti magyar adattal. Az oltási kampányt a vakcinaellenesség, a rossz szervezés és az intézményekbe vetett bizalom gyengesége hátráltatja – írja a hírügynökség. Az Our World in Data számai szerint Bulgáriában naponta

a népesség mindössze 0,2 százaléka kap oltást, ami a magyar ütem egyötöde.

Fotó: Shutterstock

Ehhez a sebességhez túl nagyra dagadt a vakcinakészlet,

pedig Bulgária más EU-tagokhoz hasonlóan kevesebb oltóanyagot kapott a vártnál az év elején, sőt Szófia azt kérte, hogy egyes szállításokat halasszanak el – mondta csütörtökön újságíróknak a bolgár egészségügyi miniszter. Mindeközben Észak-Macedónia, Koszovó, Albánia és Bosznia-Hercegovina vakcinahiánnyal küzd.

A Bulgária által eladományozott oltóanyag jó része az AstraZenecától érkezett.

A mellékhatásoktól való félelem miatt erre a vakcinára még kisebb a kereslet Bulgáriában, mint a többire. A hétmillió lakosú ország egyébként erre az évre összesen 14 millió adag Pfizer, AstraZeneca, Moderna és Janssen oltóanyagot rendelt. A Eurofound február-márciusi felmérése szerint azonban a bolgárok háromötöde nem tart igényt semmilyen vakcinára. Ez a legmagasabb arány az Európai Unióban.

Szlovákiának is gondot okoznak a felhasználatlan vakcinák

Igor Matovič pénzügyminiszter arra kérte az egészségügyi minisztert, hogy készítsen tervet arról, mihez kezd Szlovákia az esetleg fennmaradó vakcinákkal. Fennáll a veszély, hogy több millió koronavírus elleni vakcina marad felhasználatlanul az országban – írja az ujszo.com.

 

vakcina Bulgária adományozás
Kapcsolódó cikkek