Közélet

A maszkot és a távolságtartást a gyerekek is megsínylették

A legkisebbek még nem tudták kiépíteni az alapimmunitást a leggyakoribb betegségekkel szemben és mivel nem találkoztak vírusokkal, gyengülhetett az ellenállóképességük – írja a The Guardian cikkére hivatkozva az infostart.

Az elmúlt több mint egy év során alkalmazott távolságtartással, a kijárási korlátozásokkal és az utazások nélkül töltött időszak során nemcsak a koronavírusnak, hanem például az influenzának való kitettség is csökkent: ennek köszönhetően

nem volt szinte egyáltalán influenzajárvány az elmúlt télen.

Fotó: Shutterstock

A virológusokat ugyanakkor aggasztja az RSV, a vírus, amely az egy év alatti gyerekek esetében sokszor igényel kórházi tartózkodást, illetve akár halált is okozhat.

A koronavírus előtti időkben a gyerekek 18 hónapos korukig találkoztak a szezonális vírusokkal, a gyermekkórházakba azonban leggyakrabban azok kerülnek, akik nincsenek még tizenkét hónaposak, és oltatlanként találkoznak a vírussal.

Magyarországon van engedélyezett RSV elleni oltás, amelyet a veszélyeztetett csecsemők kaphatnak meg, köztük a koraszülöttek.

Ebben az oltásban nem kórokozó, hanem ellenanyag található, viszonylag rövid ideig, egy hónapig biztosít védelmet, ezért bizonyos időszakokban havonta adják azoknak, akiknek szükségük van rá.

gyerek koronavírus távolságtartás immunrendszer maszk
Kapcsolódó cikkek