Közélet

Az Európai Tanács a turizmus újraindítását sürgeti

Az Európai Tanács részletesebb ajánlásokat fog közölni mai brüsszeli találkozóján, miután a múlt hónapban az utazási korlátozások feloldását javasolta – írja a Foreign Brief.

Az újabb helyi gócok kialakulása miatt a Tanács aktualizálta az unióra vonatkozó beutazási feltételeket. A sötétvörös zónába sorolt területekre tilos a beutazás az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ előírásainak értelmében.

Fotó: AP

Továbbá a sikeres oltási kampányok és a vakcinaigazolványok bevezetése miatt

a Tanács arra kérte a tagállamokat, hogy a beoltott utazókat mentesítsék a teszt- és karanténkötelezettség alól.

Azt szeretnék elérni, hogy az állampolgárai problémamentesebben tudjanak azon tagállamokba beutazni, amelyek részt vesznek az unió digitális útlevél programjában.

Az Európai Tanács reményei szerint az európai turizmus hamarosan újraindul a növekvő átoltottsági adatoknak, valamint a vakcinaigazolványok nemzetközi jóváhagyásának köszönhetően.

Nagy-Britannia ma délután frissíti az utazással kapcsolatos besorolási rendszerét, miközben a turizmus szektor vezetői kétségbeesetten próbálják a zöld besorolású országok listáját bővíteni. Az európai turizmus fellendülését azonban hátráltathatja a delta vírusvariáns terjedése. Angela Merkel, német kancellár javaslata szerint a gyorsan terjedő mutáció megfékezése érdekében minden brit turistának karanténba kellene vonulnia az adott célországban.

 

COVID-19 oltási kampány vakcinaútlevél Európai Tanács európai turizmus
Kapcsolódó cikkek