Franciaországban az ingyenes tesztek megszüntetésének kérdését az ősszel fogja megvitatni a kormány - közölte Gabriel Attal kormányszóvivő. A kérdés azért merült fel, mert néhány nappal ezelőtt a nemzeti orvosi akadémia azt javasolta, hogy a személyes használatra végzett teszteléseket a nem beoltottak számára meg kellene szüntetni annak érdekében, hogy az országos átoltottság szintje gyorsabban emelkedjen a nyár folyamán.

Fotó: Ludovic Marin/AFP

 

A szakemberek szerint ugyanis az oltás egyéni elutasításában szerepet játszó tényezők között szerepelhet az, hogy az antigén és PCR-tesztekhez bárki ingyenesen hozzáférhet Franciaországban, ellentétben a legtöbb európai országgal.

A kormányszóvivő egyelőre elutasította ezt a lehetőséget, miután még sokan várnak arra, hogy megkapják a koronavírus elleni oltás második adagját, s ezért nem tehetnek arról, hogy számos helyen az oltási ciklusuk befejezése hiányában negatív tesztet kell bemutatniuk. Gabriel Attal azonban jelezte, hogy a nyár végén, amikorra mindenki felvehette az oltás mindkét adagját, megszűnhet az ingyenes szűrési lehetőség a tüneteket nem produkálók számára.

Az AFP francia hírügynökség összesítése szerint Európában csak Dánia, Norvégia, Montenegró és egyes német régiók tették ingyenessé a tesztelést.

A 67 millió lakosú Franciaország lakosságának fele, 33,3 millióan kapták meg eddig a koronavírus elleni védőoltás legalább egy adagját, 21,1 millió embernek pedig már befejeződött az oltási ciklusa, azaz mindkét vakcinaadagot felvette.

Olivier Véran megerősítette, hogy rövidesen a delta variáns fogja az új esetek többségét kitenni, hasonlóan a szomszédos Nagy-Britanniához vagy Oroszországhoz. 
A miniszter szerint az ősszel várható negyedik hullám abban fog különbözni az előzőktől, hogy

a logika azt kívánja, hogy bár a beoltottak megfertőződhetnek, de nem alakul ki náluk a betegség súlyos formája.

A kormány számítása szerint ezért a kórházban kezelt súlyos esetek száma 95 százalékkal csökkenhet az előző hullámokhoz képest. Olivier Véran szerint a problémát elsősorban azok az emberek jelentik, akik haboznak beoltatni magukat vagy késleltetik az oltásukat, s emiatt a fertőzőbb variánsnak teszik ki magukat.